Czerstwe pieczywo zalej mlekiem i włóż do piekarnika. Lepszej zapiekanki nie jadłeś
Kupując pieczywo dla całej rodziny niejednokrotnie trudno nam ocenić, ile będziemy w stanie go zjeść. W efekcie część bułek zostaje i staje się czerstwa. W takiej sytuacji wykorzystujemy je do kotletów mielonych lub wyrzucamy. Przestań marnować żywność, a z czerstwych bułek zrób tę pyszną zapiekankę.
Marnowanie żywności jest na porządku dziennym. Dzieje się to m.in. przez to, że nie wiemy, jak moglibyśmy wykorzystać resztki, które zaczęły nam zalegać w lodówce czy szafkach. Wystarczy odrobina kreatywności i możemy uratować naprawdę wiele i dodatkowo zaoszczędzić. Jeśli jednak brakuje nam pomysłów, to z pomocą przychodzi ten przepis na zapiekankę z czerstwego pieczywa.
Istotne jest jednak, aby zwrócić uwagę na to, żeby produkty były jeszcze zdatne do spożycia. Pieczywo może być czerstwe, ale nie powinno wykazywać żadnych oznak zepsucia się. Wówczas może być ono nie do odratowania.
Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem zapiekanki będzie czerstwe pieczywo. Możemy wykorzystać tu nie tylko bułkę, ale też chleb czy bagietki. Z dodatkiem jajek, wędliny, sera i jeszcze kilku składników będzie to smakować wyśmienicie.
Do przygotowania zapiekanki potrzeba:
- ¼ kg czerstwego pieczywa;
- ½ l mleka;
- 2 jajek;
- 200 ml śmietany 18%;
- kilku plastrów wędliny i sera;
- 50 g startego sera;
- bułki tarta;
- soli, pieprzu, masła.
Czytaj także: Wyjmij patelnię i zrób ekspresowe bułki. Wystarczy ci 10 minut
Czerstwe pieczywo pokrój na kawałki i przełóż do miski. Zalej je porcją mleka i odstaw na chwilę, aby nasiąkło. Po chwili rozgnieć masę za pomocą widelca lub dłoni.
Mokre, zgniecione pieczywo przełóż na sitko i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie przerzuć z powrotem do miski, dodaj jajka, śmietanę i starty ser. Całość dokładniej wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Jego środek nasmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Połowę wcześniej przygotowanej masy przelej do naczynia. Na niej ułóż plastry wędliny i sera. Wylej drugą część masy chlebowej.
Na wierzchu ułóż kolejną warstwę wędliny oraz sera. Dodaj też plastry zimnego masła i przekrojone na pół małe pomidorki. Całość posyp bułką tartą. Tak przygotowaną zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez co najmniej 30 minut.
Zobacz też:
Ten eliksir młodości przygotujesz w domu. Wygładzi skórę i wzmocni odporność i stawy
Wbij do filiżanki, by przygotować kawę po wietnamsku. Świetnie smakuje i wzmacnia odporność
Ten produkt musi się znaleźć w diecie osób po 60. Jest pełen białka i przygotujesz go w domu