Reklama
Reklama

Czerstwe pieczywo zalej mlekiem i włóż do piekarnika. Lepszej zapiekanki nie jadłeś

Kupując pieczywo dla całej rodziny niejednokrotnie trudno nam ocenić, ile będziemy w stanie go zjeść. W efekcie część bułek zostaje i staje się czerstwa. W takiej sytuacji wykorzystujemy je do kotletów mielonych lub wyrzucamy. Przestań marnować żywność, a z czerstwych bułek zrób tę pyszną zapiekankę.

Marnowanie żywności jest na porządku dziennym. Dzieje się to m.in. przez to, że nie wiemy, jak moglibyśmy wykorzystać resztki, które zaczęły nam zalegać w lodówce czy szafkach. Wystarczy odrobina kreatywności i możemy uratować naprawdę wiele i dodatkowo zaoszczędzić. Jeśli jednak brakuje nam pomysłów, to z pomocą przychodzi ten przepis na zapiekankę z czerstwego pieczywa.

Istotne jest jednak, aby zwrócić uwagę na to, żeby produkty były jeszcze zdatne do spożycia. Pieczywo może być czerstwe, ale nie powinno wykazywać żadnych oznak zepsucia się. Wówczas może być ono nie do odratowania.

Składniki na zapiekankę z czerstwej bułki

Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem zapiekanki będzie czerstwe pieczywo. Możemy wykorzystać tu nie tylko bułkę, ale też chleb czy bagietki. Z dodatkiem jajek, wędliny, sera i jeszcze kilku składników będzie to smakować wyśmienicie.

Do przygotowania zapiekanki potrzeba:

  • ¼ kg czerstwego pieczywa;
  • ½ l mleka;
  • 2 jajek;
  • 200 ml śmietany 18%;
  • kilku plastrów wędliny i sera;
  • 50 g startego sera;
  • bułki tarta;
  • soli, pieprzu, masła.

Czytaj także: Wyjmij patelnię i zrób ekspresowe bułki. Wystarczy ci 10 minut

Krok 1

Czerstwe pieczywo pokrój na kawałki i przełóż do miski. Zalej je porcją mleka i odstaw na chwilę, aby nasiąkło. Po chwili rozgnieć masę za pomocą widelca lub dłoni.

Krok 2

Mokre, zgniecione pieczywo przełóż na sitko i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie przerzuć z powrotem do miski, dodaj jajka, śmietanę i starty ser. Całość dokładniej wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.

Krok 3

Przygotuj naczynie żaroodporne. Jego środek nasmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Połowę wcześniej przygotowanej masy przelej do naczynia. Na niej ułóż plastry wędliny i sera. Wylej drugą część masy chlebowej.

Krok 4

Na wierzchu ułóż kolejną warstwę wędliny oraz sera. Dodaj też plastry zimnego masła i przekrojone na pół małe pomidorki. Całość posyp bułką tartą. Tak przygotowaną zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez co najmniej 30 minut.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania