Czekoladowo-orzechowa rolada bez pieczenia gotowa w kilka minut. Moja rodzina prosi o to ciasto co tydzień
Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę pysznym i efektownym ciastem, którego przygotowanie zajmie ci kilka minut? Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni wielu godzin, to koniecznie sprawdź przepis na czekoladowo-orzechową roladę. Takie ciasto bez pieczenia wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej.
Na różnych stronach internetowych, jak i w zeszytach naszych babć, znajdziemy mnóstwo przepisów na ciasta, które są smaczne i efektowne, jednak ich przygotowanie wymaga przynajmniej godziny spędzonej w kuchni, a także umiejętności cukierniczych. Prezentujemy zatem szybki deser dla fanów czekolady i orzechów. Czekoladowo-orzechowa rolada bez pieczenia skradnie serce niejednego z nich.
Czekoladowo-orzechowa rolada bez pieczenia to propozycja na niedzielne ciasto do kawy. Sprawdzi się także na inne okazje tj. urodziny, imieniny czy święta. Produkty do jej przygotowania są ogólnodostępne, wiele osób ma je w swojej kuchni.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia czekoladowo-orzechowej rolady?
Masa czekoladowa:
- 350 g kakaowych herbatników;
- 130 ml mleka;
- 40 g cukru pudru;
- 40 g masła;
- 4 łyżki kakao.
Masa orzechowa:
- 100 g mielonych orzechów;
- 100 g wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów;
- 100 g miękkiego masła;
- 80 g cukru pudru.
Do masy czekoladowej możesz dodatkowo dodać jeszcze jedną, płaską łyżkę kakao. Dzięki temu uzyska ciemniejszy kolor. Dla podbicia smaku warto wlać jedną łyżeczkę ekstraktu waniliowego, choć nie jest to konieczne. Opcjonalnie możemy także wpisać na listę konfiturę wiśniową.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Pyszne ciasto na każdą kieszeń. Na całość wydasz tylko 10 zł
Na początek przygotowujemy masę czekoladową. W tym celu w rondelku podgrzewamy mleko, cukier puder, masło i kakao do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy do nich rozdrobnione na pył kakaowe herbatniki i całość mieszamy.
Później robimy masę orzechową, a więc miksujemy masło z cukrem pudrem na puszysty krem. Potem dodajemy zmielone orzechy oraz wiórki kokosowe lub migdały i mieszamy wszystkie składniki.
Następnie wykładamy na papier do pieczenia masę czekoladową, tworząc prostokąt. W tym momencie możemy posmarować go konfiturą wiśniową.
Na masę czekoladową nakładamy masę orzechową. Pamiętajmy jednak, aby zachować margines od dłuższych boków.
W tym kroku zaczynamy zwijać roladę czekoladowo-orzechową od dłuższego boku. Ciasto bez pieczenia smarujemy z wierzchu pozostałą masą orzechową. Możemy udekorować je wiórkami kokosowymi i orzechami. Deser wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia