Reklama
Reklama

Cudownie aromatyczny przepis na pieczonego kalafiora

Kalafior to dla wielu warzywo symbolizujące sezon wiosenno-letni, choć w większości sklepów znajdziemy go przez cały rok. Warto jednak odejść od traktowania go jako niepozorny dodatek do dań głównych, ponieważ ma znacznie większy potencjał. Sprawdź prosty i pyszny przepis na pieczonego kalafiora.

Kalafior to świetne źródło błonnika pokarmowego. Pozwala regulować prawidłową pracę przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego. W dodatku można go przyrządzić niezwykle smacznie, a nie tylko w tradycyjny sposób, krótko gotując w osolonej wodzie.

Składniki do przyrządzenia pieczonego kalafiora

Do przygotowania pieczonego kalafiora potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kalafior
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Ten przepis na pieczonego kalafiora idealnie sprawdzi się nie tylko jako lunch do pracy czy danie obiadowe. Można bez przeszkód wykorzystać go jako dodatek do innych dań czy nawet bazę do tworzenia kolejnych.

Pieczony kalafior — sposób przygotowania

Kalafiora myjemy, osuszamy, pozbywamy się liści i dzielimy na różyczki. W miseczce łączymy składniki na sos — przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sos worcestershire, syrop klonowy, wędzoną paprykę, tymianek oraz dużą szczyptę soli i pieprzu.

Kalafiora wkładamy do miski i polewamy sosem, a następnie całość dokładnie mieszamy tak, by wszystkie kawałki warzywa były nim pokryte. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie kawałki kalafiora.

Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. Warto obserwować naszego kalafiora, gdyż różyczki powinny być przyrumienione pod koniec pieczenia.

Do czego wykorzystać pieczonego kalafiora?

Pieczony kalafior to idealne rozwiązanie na niesamowicie pachnące danie główne. Wystarczy przyrządzić do niego szybki sos (jogurt naturalny, czosnek, koperek, natka pietruszki) i zajadać się nim na obiad czy na kolację.

Idealnie sprawdzi się także jako dodatek. W ten sposób można go wykorzystać nie tylko do obiadu, zupy czy sałatki, ale również w paście kanapkowej. Do pieczonego kalafiora dodajemy tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Całość blendujemy na gładką masę i mamy pyszny hummus domowej roboty.

Zobacz też:

Moja babcia wie, jak zagęścić dżem. Nie chodzi o dodatki, lecz o sposób gotowania

Jedziesz w Bieszczady? Koniecznie spróbuj tych lokalnych przysmaków

Zrób zamiast jagodzianek. Przysmak z PRL-u będziesz jeść przez cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa