Cudownie aromatyczny przepis na pieczonego kalafiora
Kalafior to dla wielu warzywo symbolizujące sezon wiosenno-letni, choć w większości sklepów znajdziemy go przez cały rok. Warto jednak odejść od traktowania go jako niepozorny dodatek do dań głównych, ponieważ ma znacznie większy potencjał. Sprawdź prosty i pyszny przepis na pieczonego kalafiora.
Kalafior to świetne źródło błonnika pokarmowego. Pozwala regulować prawidłową pracę przewodu pokarmowego oraz układu odpornościowego. W dodatku można go przyrządzić niezwykle smacznie, a nie tylko w tradycyjny sposób, krótko gotując w osolonej wodzie.
Do przygotowania pieczonego kalafiora potrzebne będą następujące składniki:
- 1 kalafior
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Ten przepis na pieczonego kalafiora idealnie sprawdzi się nie tylko jako lunch do pracy czy danie obiadowe. Można bez przeszkód wykorzystać go jako dodatek do innych dań czy nawet bazę do tworzenia kolejnych.
Kalafiora myjemy, osuszamy, pozbywamy się liści i dzielimy na różyczki. W miseczce łączymy składniki na sos — przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sos worcestershire, syrop klonowy, wędzoną paprykę, tymianek oraz dużą szczyptę soli i pieprzu.
Kalafiora wkładamy do miski i polewamy sosem, a następnie całość dokładnie mieszamy tak, by wszystkie kawałki warzywa były nim pokryte. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie kawałki kalafiora.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. Warto obserwować naszego kalafiora, gdyż różyczki powinny być przyrumienione pod koniec pieczenia.
Pieczony kalafior to idealne rozwiązanie na niesamowicie pachnące danie główne. Wystarczy przyrządzić do niego szybki sos (jogurt naturalny, czosnek, koperek, natka pietruszki) i zajadać się nim na obiad czy na kolację.
Idealnie sprawdzi się także jako dodatek. W ten sposób można go wykorzystać nie tylko do obiadu, zupy czy sałatki, ale również w paście kanapkowej. Do pieczonego kalafiora dodajemy tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Całość blendujemy na gładką masę i mamy pyszny hummus domowej roboty.
Zobacz też:
Tak rybę po grecku przygotowuje Magda Gessler. Jest obłędnie pyszna
Jajko sadzone z mikrofalówki zawsze się udaje. Smakiem na głowę bije to z patelni
Dodaję ten składnik do kopytek. Nigdy się nie rozpadły i są miękkie jak chmurka