Reklama
Reklama

​Ciasto "proboszcz na pielgrzymce" zachwyci gości. I zniknie ze stołu w 3 sekundy

Nazwa tego ciasta budzi u większości osób uśmiech na twarzy. Jednak w słodkościach chodzi o to, by zadowolony był przede wszystkim nasz brzuch. I w tym przypadku zdecydowanie będzie! Połączenie maślanego kremu, czekoladowej polewy i owocowej nuty zachwyci każdego. Poznaj przepis na ciasto proboszcz na pielgrzymce.

Składniki na ciasto proboszcz na pielgrzymce

To ciasto składa się z trzech elementów: ciasta, kremu oraz polewy. Żeby przygotować ciasto proboszcz na pielgrzymce, potrzebujesz następujących składników:

Na ciasto:

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 260 g mąki pszennej,
  • 300 ml maślanki,
  • 350 g cukru,
  • 350 g świeżych wiśni lub z kompotu, bez pestek,
  • 4 białka,
  • 50 g kakao w proszku.

Na krem:

  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Na polewę:

  • 1 łyżka miodu,
  • 150 g ciemnej czekolady,
  • 75 ml śmietanki 36 proc.

Sprawdź również: Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci

Ciasto proboszcz na pielgrzymce — sposób przygotowania

W pierwszej kolejności przygotuj krem. Do miseczki wsyp 50 g cukru oraz skrobię ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Do rondelka wsyp pozostałe 50 g cukru oraz mleko i zagotuj. Do dużej miski wsyp mieszankę cukru i skrobi oraz wbij jajka, następnie utrzyj je na gładką masę. Cały czas ubijając, wlej ¼ gorącego mleka, dokładnie wymieszaj, dodaj resztę i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż do rondelka, ponownie zagotuj, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy krem zgęstnieje, dodaj masło, dokładnie wymieszaj, przełóż do nowej miski i zakryj folią spożywczą i dociśnij do powierzchni. Odstaw do wystudzenia.

Sprawdź również: Zrób je zamiast tradycyjnych pączków. Z przepisu mojej babci wychodzą palce lizać

Zacznij przygotowywać ciasto. Do jednej miski wsyp sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. Do drugiej miski włóż masło i utrzyj. Dodaj ekstrakt waniliowy i cukier, wymieszaj. Cały czas miksując, dodawaj po jedynym białku. Zmniejsz obroty miksera, dodaj połowę mąki, wymieszaj, dodaj połowę maślanki i jeszcze raz wymieszaj. W ten sam sposób dodaj resztę mąki i maślanki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią połowę ciasta i uformuj z niego "góry i doliny", wyłóż wiśnie. Do drugiej połowy dodaj przesiane kakao, wymieszaj i wyłóż na warstwę białego ciasta. Na wierzchu rozłóż wiśnie. Piecz przez 35-40 minut.

Sprawdź również: Do szarlotki oprócz jabłek dodaj ten składnik. Wszyscy przyjdą po dokładkę

W rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadź do zagotowania. Czekoladę posiekaj, przełóż do szklanej miseczki i zalej śmietanką. Po 3 minutach dokładnie wymiesza i odstaw do wystygnięcia. Na wystygniętym cieście wyłóż i rozprowadź krem, a następnie polej wystudzoną polewą. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by krem i polewa dobrze wystygły. Z tego względu ciasto proboszcz na pielgrzymce najlepiej przygotować dzień wcześniej. Smacznego!

Zobacz też:

Tak zrobisz szybkie i zdrowe śniadania. Wejdź w nowy rok ze świeżą energią

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich szybką i niskokaloryczną sałatkę

Biszkopt wyjdzie puszysty i nie opadnie. Wystarczy, że dolejesz to do masy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy