Reklama
Reklama

​Ciasto kopciuszek. Nieoczywiste połączenie maku z piernikiem, które zachwyci wszystkich gości

Aromatyczna warstwa piernikowa, wilgotna część z maku, a do tego spajający całość lukier śmietankowy. To idealny wypiek na świąteczny stół, który zaskoczy smakiem twoich gości, a także świetna propozycja na chłodne, jesienne dni. Sprawdź, jak przygotować ciasto kopciuszek.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta kopciuszek?

Ciasto kopciuszek składa się z trzech elementów: piernika, warstwy makowej oraz lukru. Do przygotowania piernika potrzebnych jest:

  • 225 g mąki pszennej,
  • 100 ml syropu klonowego,
  • 90 g brązowego cukru,
  • 80 ml mleka,
  • 65 g jogurtu naturalnego,
  • 40 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ¾ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej.

Składniki do przyrządzenia warstwy makowej to:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 100 g zmielonych ziaren maku,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 30 ml rumu,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sprawdź również: Najlepsze jesienne ciasto. Z przepisu Ewy Wachowicz zawsze się udaje

Do przygotowania lukru potrzebne będzie:

  • 340 g serka śmietankowego,
  • 320 g cukru pudru,
  • 170 g masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Do dekoracji ciasta kopciuszek najlepiej użyć orzechów (najlepiej migdałów lub włoskich).

Ciasto kopciuszek — sposób przygotowania

Pieczenie ciasta kopciuszek zacznij od przygotowania warstw piernikowych. Do dużej miski przesiej mąkę z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej misce umieść syrop klonowy, olej, cukier, ekstrakt waniliowy, jogurt, a także mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre, a następnie zmiksuj ciasto na jednolitą masę. Formę (28 × 15) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej na blachę i piecz w rozgrzanym uprzednio piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij piernik, ostudź, a następnie przekrój na dwie części.

Sprawdź również: Dodaj odrobinę do gotujących się ziemniaków. Nie wchłoną wody i zaskoczą smakiem

W czasie studzenia warstw piernikowych zacznij przygotowywać warstwę makową. Do miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj je na jednolitą masę. Jej konsystencja powinna być na tyle płynna, by bez problemu ją przelać. Do tej samej formy, co warstwy piernikowe, wlej masę makową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut (lub do momentu, gdy patyczek będzie suchy). Upieczoną warstwę makową wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Na koniec przygotuj lukier śmietankowy. Do miski włóż serek śmietankowy, miękkie masło oraz ekstrakt waniliowy. Składniki zacznij ubijać. Gdy masa będzie gładka, zacznij partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Składanie ciasta kopciuszek zacznij od wyłożenia na blat jednej warstwy piernikowej. Rozsmaruj na niej połowę porcji lukru. Połóż na niej ciasto makowe, rozsmaruj pozostałym lukrem, a następnie przykryj drugą warstwą piernikową. Ciasto udekoruj orzechami i włóż do lodówki do schłodzenia.

Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy