Ciasto a'la miodownik bez pieczenia. Zrobisz w 15 minut na drugi dzień świąt
Święta już lada chwila, ale wciąż nie jest za późno, żeby wziąć się za przygotowania słodkich smakołyków. Zwłaszcza jeśli można je przyrządzić bez pieczenia, a swoim smakiem przypominają tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tak jest w przypadku pysznego deseru bez pieczenia, który zachwyci domowników i gości pytających o recepturę. Poznaj zatem przepis na ciasto z masą kajmakową bez pieczenia.
Dla niektórych osób pieczenie ciast to największa zmora świątecznych przygotowań. Na szczęście można smacznie to obejść, decydując się na słodkie smakołyki, które nie wymagają używania piekarnika. Są proste w przygotowaniu i zachwycające w smaku, przez co z sukcesem mogą zastąpić tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie.
Ciasto a’la miodownik jest doskonałym wyborem na święta. Poprzez masę kajmakową smakiem zbliżone jest do tradycyjnych wypieków, jednak charakteryzuje się nieco mniejszą słodkością dzięki użyciu serka mascarpone. Finalny efekt jest jednak zachwycający i w dodatku można go osiągnąć w niezwykle prosty sposób.
Najlepsze jest to, że ciasto można przygotować nawet na ostatni moment, gdyż nie wymaga pieczenia. Decydując się na użycie gotowej masy kajmakowej, zrobienie tego ciasta zajmie dosłownie kilkanaście minut. Oczywiście samodzielne przygotowanie masy kajmakowej również wchodzi w grę, ale wtedy warto zarezerwować około 2 godziny na jej gotowanie.
Samo wykonanie ciasta jest szybkie i proste, dlatego poradzą sobie z tym nawet osoby, które na co dzień nie mają za wiele wspólnego z przygotowaniem słodkich smakołyków. Ciasto bez pieczenia z masą kajmakową jest więc prostym, szybkim i przepysznym rozwiązaniem w sam raz na świąteczny stół.
Zobacz także: To najlepszy keks, jaki możesz zrobić na święta. Jest puszysty i nie wysycha
Masa kajmakowa to podstawowy składnik, który potrzebny jest do wykonania ciasta. Oprócz tego ważny jest serek mascarpone, a także herbatniki, które z powodzeniem zastąpią pieczone blaty w tradycyjnej wersji wypieku. W tym celu możesz użyć klasycznych herbatników maślanych lub sięgnąć po ich czekoladową wersję. Do wykonania ciasta a’la miodownik będziesz również potrzebować następujących składników:
- 500 g masy kajmakowej
- 500 g serka mascarpone
- 200 g herbatników
- 180 ml śmietany kremówki 36%
- 50 g cukru pudru
- Opcjonalnie: prażone migdały do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Mając gotową masę kajmakową, przygotowania zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia, na którym ułóż herbatniki. Rozprowadź na nich połowę (250 g) masy kajmakowej i następnie przykryj ją herbatnikami.
Przejdź do przygotowywania puszystej masy z serka mascarpone. W tym celu w wysokiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Następnie łyżka po łyżce całość zmiksuj z serkiem mascarpone. Powstały krem wyłóż na herbatniki, dokładnie go rozsmarowując. Całość przykryj pozostałymi herbatnikami.
Na wierzch ciasta wykorzystaj pozostałą część masy kajmakowej. Chcąc nadać ciastu jeszcze bardziej świąteczny charakter, udekoruj je pokruszonymi pierniczkami lub prażonymi płatkami migdałów. Ciasto wsadź do lodówki. Smacznego!
Zobacz też:
Tak zrobisz rosę na serniku. Jeden szczegół ma znaczenie
Piana z białek nie chce się ubić? Wystarczy, że wyeliminujesz ten błąd
To najlepsza kapusta do ryby. Z babcinego przepisu zawsze wychodzi miękka i smaczna