Chronią przed miażdżycą i zawałem serca. Właśnie trwa na nie sezon
Lato kojarzy się z bogactwem niesamowicie zdrowych owoców czy warzyw. W końcu wówczas panuje sezon na truskawki, czereśnie, szparagi, rukolę czy szpinak. Mimo że jesienią nie spotkamy już tych przysmaków, to znajdziemy inne, które będą ich równie dobrym zastępstwem. Są pełne składników odżywczych, które uchronią przed miażdżycą czy zawałem.
Sezonowe warzywa i owoce to skarbnica niezbędnych witamin, minerałów i związków. Warto się nimi zainteresować także ze względu na niskie ceny. Wczesną jesienią, czyli we wrześniu, na lokalnych rynkach, czy w sklepach spożywczych znajdziemy produkty chroniące i wspierające organizm.
Wrzesień obfituje w wiele sezonowych owoców, które są niesamowicie korzystne dla zdrowia. Dodatkowo ich ceny w tym czasie są najniższe w roku. U lokalnych sprzedawców warto się rozglądać za owocami takimi jak:
- maliny;
- brzoskwinie lub nektarynki;
- śliwki;
- winogrona;
- jabłka;
- gruszki.
Każda z tych pozycji jest bogata w antyoksydanty, w szczególności maliny czy winogrona. Przyjmowanie tych owoców zniweluje negatywny wpływ wolnych rodników. Zadziałają także przeciwzapalnie, wspierając układ odpornościowy.
Czytaj również: Jedz na obiad zamiast schabowego. Wspomaga jelita i chłonie cholesterol jak gąbka
Owoce te, a przede wszystkim jabłka, pozwolą na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Zapobiegną odkładaniu się płytek cholesterolowych. Tym samym regularne spożywanie pomoże ochronić przed udarem mózgu, miażdżycą czy zawałem serca.
Jednak jesień to także wiele zdrowych, sezonowych warzyw. Do tych najpopularniejszych i najbogatszych w składniki odżywcze należą:
- kapusty;
- buraki;
- marchewki;
- dynie;
- pomidory;
- bakłażany;
- jarmuż;
- cukinie.
Dziennie powinniśmy spożywać około 500 g warzyw, więc jesień jest do tego idealnym momentem. Szczególną uwagę warto skierować na jarmuż, który zawiera duże ilości wapnia, składnika budującego kości, ale też regulującego pracę układu nerwowego. Dynia natomiast jest bogatym źródłem potasu. Poza tym każde z tych warzyw jest bogate w błonnik, dzięki czemu obniżą poziom cholesterolu we krwi.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników
Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty
Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna