Reklama
Reklama

Chronią przed miażdżycą i zawałem serca. Właśnie trwa na nie sezon

Lato kojarzy się z bogactwem niesamowicie zdrowych owoców czy warzyw. W końcu wówczas panuje sezon na truskawki, czereśnie, szparagi, rukolę czy szpinak. Mimo że jesienią nie spotkamy już tych przysmaków, to znajdziemy inne, które będą ich równie dobrym zastępstwem. Są pełne składników odżywczych, które uchronią przed miażdżycą czy zawałem.

Sezonowe warzywa i owoce to skarbnica niezbędnych witamin, minerałów i związków. Warto się nimi zainteresować także ze względu na niskie ceny. Wczesną jesienią, czyli we wrześniu, na lokalnych rynkach, czy w sklepach spożywczych znajdziemy produkty chroniące i wspierające organizm.

Owoce sezonowe we wrześniu

Wrzesień obfituje w wiele sezonowych owoców, które są niesamowicie korzystne dla zdrowia. Dodatkowo ich ceny w tym czasie są najniższe w roku. U lokalnych sprzedawców warto się rozglądać za owocami takimi jak:

  • maliny;
  • brzoskwinie lub nektarynki;
  • śliwki;
  • winogrona;
  • jabłka;
  • gruszki.

Każda z tych pozycji jest bogata w antyoksydanty, w szczególności maliny czy winogrona. Przyjmowanie tych owoców zniweluje negatywny wpływ wolnych rodników. Zadziałają także przeciwzapalnie, wspierając układ odpornościowy.

Czytaj również: Jedz na obiad zamiast schabowego. Wspomaga jelita i chłonie cholesterol jak gąbka

Owoce te, a przede wszystkim jabłka, pozwolą na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Zapobiegną odkładaniu się płytek cholesterolowych. Tym samym regularne spożywanie pomoże ochronić przed udarem mózgu, miażdżycą czy zawałem serca.

Warzywa sezonowe we wrześniu

Jednak jesień to także wiele zdrowych, sezonowych warzyw. Do tych najpopularniejszych i najbogatszych w składniki odżywcze należą:

  • kapusty;
  • buraki;
  • marchewki;
  • dynie;
  • pomidory;
  • bakłażany;
  • jarmuż;
  • cukinie.

Dziennie powinniśmy spożywać około 500 g warzyw, więc jesień jest do tego idealnym momentem. Szczególną uwagę warto skierować na jarmuż, który zawiera duże ilości wapnia, składnika budującego kości, ale też regulującego pracę układu nerwowego. Dynia natomiast jest bogatym źródłem potasu. Poza tym każde z tych warzyw jest bogate w błonnik, dzięki czemu obniżą poziom cholesterolu we krwi.

Zobacz też:

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowe żywienie