Chleb Ezechiela to najzdrowsze pieczywo. Pisano o nim już w Biblii
Czy wiesz, że najzdrowszy chleb świata możesz zrobić samodzielnie we własnym domu? Chodzi o pieczywo esseńskie znane także jako chleb Ezechiela, które łączy w sobie różne rodzaje zbóż. Jest zdrowy, stanowi dobry wybór dla diabetyków, a przy tym smakuje bosko. Przepis na niego jest naprawdę stary. Pochodzi bowiem z Biblii.
Coraz więcej osób przygotowuje chleb esseński samodzielnie w domu. Przylgnęło do niego nawet określenie "najzdrowszy chleb świata" z uwagi na liczne zalety tego lekkostrawnego pieczywa o wysokiej zawartości błonnika, które dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych.
Przepis na chleb Ezechiela pochodzi z Biblii. Jest więc sprawdzony i istnieje wiele powodów, dla których również dziś warto włączyć go do swojej diety. To jeden z najlepszych wyborów dla osób odchudzających się i diabetyków, bo szybko syci i ma niski indeks glikemiczny (zwykle około 35-45 w zależności od receptury).
Chleb Ezechiela (nazywany również chlebem esseńskim) to rodzaj pieczywa wytwarzanego z kiełkowanych zbóż i roślin strączkowych, którego receptura nawiązuje do starożytnego przepisu znajdującego się w Biblii, a dokładniej w Księdze Ezechiela, stąd też wzięła się jego nazwa (Ez 4,9).
Chleb esseński nie zawiera cukru, masła, mleka, ani drożdży, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla diabetyków czy wegan. Dostarcza za to solidnej dawki białka oraz błonnika, a także inne wartościowe pierwiastki tj.: cynk, magnez, wapń, żelazo, kwas foliowy czy witamina B6.
Jest źródłem cennych aminokwasów, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy i odpornościowy. Chleb Ezechiela trawi się łatwiej, niż tradycyjne pieczywo. Spożywany regularnie może także zmniejszać ryzyko chorób serca, wspierać proces odchudzania (głównie dlatego, że syci) i ułatwić kontrolę ciśnienia krwi.
Biblijny chleb Ezechiela czasami można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej jednak smakuje ten przygotowany samodzielnie w domowym zaciszu, choć robiąc go, trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo wyrasta nawet kilkanaście godzin.
Oryginalny chleb Ezechiela przygotowywany jest z kiełkowanych ziaren, a to wymaga czasu i cierpliwości. Można jednak zainspirować się biblijną recepturą i w takiej wersji zrobić go w domu. Na efekt trzeba chwilę poczekać, ale sam proces nie jest skomplikowany, a rezultat jest warty wysiłku.
Przepis na chleb Ezechiela - składniki:
- żytni zakwas - 125 ml
- mąka pszenna - 3 łyżki i odrobina do posypania
- mąka orkiszowa - 6 łyżek
- mąka z prosa - 6 łyżek
- mąka jęczmienna - 6 łyżek
- soczewica ugotowana - 100 g
- bob ugotowany - 100 g
- woda ciepła - 370 ml
Przygotowanie chleba Ezechiela w domowej wersji rozpocznij od wymieszania w misce zakwasu z mąką pszenną, połową mąki orkiszowej oraz mąką z prosa i jęczmienia. Później stopniowo dodawaj ciepłą wodę i zagniataj, aż powstanie jednolite ciasto.
Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin po to, aby zaczyn mógł spokojnie pracować. Bób i soczewicę zmiksuj blenderem na gładką masę, a później dołóż ją do zaczynu razem z mąką orkiszową, z prosa i jęczmienia. Całość wymieszaj.
Następnie ciasto przełóż do oprószonego mąką pszenną miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przełóż je do formy na chleb i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 20 minut. Później zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i poczekaj aż ostygnie.
Zobacz też:
Podaję do obiadu zamiast zwykłych ziemniaków. Wszyscy proszą o dokładkę
Przepis dostałam od babci. Od tamtej pory żadne święta nie obejdą się bez tego schabu
Sałatka jarzynowa psuje się po 2 dniach? Zrób to, a postoi w lodówce ponad tydzień