Reklama
Reklama

Chcesz zrzucić oponkę i obniżyć cholesterol? Włącz do diety to mało znane warzywo

Dobrze skomponowana dieta powinna dostarczać nam składników odżywczych, które wspomogą nasz organizm na wielu płaszczyznach. Z tego względu warto włączyć do niej produkt, uwielbiany przez Azjatów. Jest on bogatym źródłem błonnika oraz świetnie oddziałuje na nasze zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto jeść pędy bambusa i do czego można je dodawać.

Azjaci bardzo często sięgają po pędy bambusa. Polacy robią to zdecydowanie rzadziej, ale jest to błędem, ponieważ warzywo to ma wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera ono duże ilości błonnika. W dodatku świetnie wpływa na pracę serca oraz obniża poziom cholesterolu. Co więcej, jest to także produkt wspomagający odchudzanie. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto go regularnie spożywać oraz do jakich dań dodawać pędy bambusa.

Właściwości pędów bambusa - dlaczego warto je jeść?

Pędy bambusa nie tylko są niskokaloryczne, ale także zawierają wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim obfitują one w błonnik pokarmowy. Znajdziemy w nich również witaminę A, B6 oraz E, potas, wapń, sód, magnez, cynk, żelazo, fosfor, selen, mangan, a także miedź.

Włączenie pędów bambusa do codziennej diety, może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Co więcej, bambus, dzięki temu, że zawiera rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego, to ma zdolność do absorbowania wody w jelitach. W dodatku regularne spożywanie go może poprawiać pracę serca oraz stan naczyń krwionośnych.

Oprócz tego pędy bambusa mają pozytywny wpływ na działanie przewodu pokarmowego. Dzięki błonnikowi, warzywo to ma właściwości prebiotyczne, więc dostarcza pożywkę dla pożytecznych bakterii w jelitach. Dodatkowo bambus zawiera również kwasy fenolowe, które posiadają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Warto także dodać, że bambus jest uważany za środek, który w naturalny sposób wspomaga odchudzanie. Wynika to z tego, że reguluje on poziom cukru we krwi, a także zmniejsza apetyt.

Czytaj również: Nie tylko bulion. Ta lemoniada też ma mnóstwo kolagenu na stawy i skórę

Jak wykorzystać pędy bambusa w kuchni? Możliwości jest wiele

Pędy bambusa możemy wykorzystać na wiele sposobów. W sklepach znajdziemy je w postaci świeżej, suszonej lub marynowanej. Warzywo to ma żółtokremową barwę, a wyglądem przypomina fasolkę szparagową lub białe szparagi. Pędy bambusa mają chrupiącą teksturę oraz cechują się łagodnym i nieco gorzkim smakiem.

Najczęściej, zanim dodamy je dania, obieramy je i gotujemy w wodzie, w przypadku świeżych pędów bambusa lub podajemy bezpośrednio po odsączeniu z zalewy, jeśli używamy bambusa z puszki czy ze słoika.

Pędy bambusa możemy wykorzystać między innymi do przygotowania:

  • dań mięsnych,
  • zup,
  • sałatek,
  • curry,
  • pad thai,
  • chow mein,
  • ramenu,
  • kurczaka po tajsku,
  • sushi,
  • stir-fry z polędwicą,
  • makaronu azjatyckiego z kurczakiem i warzywami.

Zobacz też:

​Tym walentynkowym ciastem podbijesz serce ukochanej osoby. Przygotujesz je bez pieczenia

W PRL-u były na stole w każdy weekend. U mnie wciąż robi się je z tego przepisu

Z ciasta wyszedł zakalec? Zamiast wyrzucać je do kosza, zrób przekąskę, po którą ustawią się kolejki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | warzywa