Chcesz upiec na święta pyszną, wilgotną babkę? Koniecznie dodaj to do masy
Święta Wielkanocne są za pasem. Świąteczny stół zastawimy różnymi potrawami i ciastami, ale jedno jest pewne - nie może zabraknąć na nim babki. Dobrze byłoby, żeby wyszła wilgotna i taka pozostała jak najdłużej, nawet kilka dni po Wielkanocy. Znaczenie ma pewien dodatek.
Babka czy sernik? Które ciasto upieczesz na Wielkanoc? A może by tak połączyć te dwa ciasta i stworzyć sernikową babkę - miękką, puszystą, a przede wszystkim wilgotną. Sprawdź przepis i oczaruj gości najlepszym wielkanocnym wypiekiem.
Ucierane babki są pyszne, jednak mają tendencję do szybkiego wysychania. Nie ma mowy o tym, żeby przygotować je kilka dni przed Wielkanocą. Właśnie dlatego pieczemy te ciasta na ostatnią chwilę, w natłoku obowiązków.
Tego samego nie można powiedzieć o sernikowej babce. Jednym z jej składników jest twaróg, dzięki któremu wychodzi wilgotna i nie wysycha. Staje się sprężysta i nie ulega kruszeniu, nawet kilka dni po upieczeniu. Jej struktura jest po prostu idealna.
Warto dodać też do ciasta masło odpowiadające nie tylko za wilgotność wypieku, ale też za cudowny, złoty kolor. Całość wspaniale dopełni aromat waniliowy.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Przepis na kremówkę siostry Anastazji. Wychodzi lepsza od tych w Wadowicach
Składniki na ciasto:
- 250 g twarogu półtłustego;
- 200 g miękkiego masła;
- 200 g drobnego cukru;
- 4 jajka o temperaturze pokojowej;
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego.
Składniki na lukier:
- 1 jajko białka;
- 200 g cukru pudru przesianego;
- kilka kropel soku z cytryny.
Przygotowanie:
Żeby zrobić sernikową babkę, na początek rozgniatamy widelcem twaróg tak, żeby miał gładką konsystencję. W dużej misce zaczynamy ucierać masło z cukrem - masa musi stać się jasna, puszysta.
W kolejnym kroku dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Potem dorzucamy też rozdrobniony twaróg oraz dolewamy aromat waniliowy.
Następnie do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy ją do mokrych składników, najlepiej za pomocą szpatułki.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o średnicy około 23 cm, uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Babkę sernikową pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasta wyjmujemy je z piekarnika i odczekujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy wypiek z formy i umieszczamy go na kratce.
Po ostygnięciu sernikową babkę polewamy lukrem. Żeby zrobić polewę, wystarczy ubijać białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do momentu, aż masa będzie jednolita. Zazwyczaj zajmuje to około 2 minuty.
Zobacz też:
Pistacjowa babka będzie hitem w te święta. Tradycyjne ciasta mogą się przy niej schować
Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam
Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś