Chcesz schudnąć? Jedz tę zupę 2 razy w tygodniu, a rozkręcisz metabolizm
Wraz z rozpoczęciem nowego roku wiele osób postanawia zadbać o swoje ciało i decyduje się na przejście na dietę. Warto więc znać przepisy, które nieco ułatwią ten proces, a w dodatku będą tanie i łatwe w przygotowaniu. Podpowiadamy, jaką zupę gotować podczas odchudzania, aby było ono prostsze i przyjemniejsze.
Zupy to ważny element diety. Mogą być one świetnym sposobem na zgubienie zbędnych kilogramów. Jeżeli odpowiednio ją skomponujemy, nie tylko nasyci nas na długie godziny, ale i pobudzi metabolizm oraz zadba o nasze jelita. Idealnym przepisem, który spełni te kryteria, jest receptura na zupę kapuścianą. Sprawdź, jak ją zrobić.
Zupa kapuściana może być świetnym uzupełnieniem zdrowej diety. Jest to smaczne rozwiązanie, które gdy zachowamy odpowiedni bilans kaloryczny oraz wprowadzimy zdrowy ruch, potrafi ułatwić nam odchudzanie.
To smaczny i sycący posiłek, który przygotujemy z zaledwie kilku składników, więc dodatkowo nie obciąży to naszego portfela. Do zrobienia go będziemy potrzebowali kapusty białej, papryki, selera naciowego, pomidorów, cebuli oraz kilku podstawowych przypraw.
Oczywiście przepis możemy modyfikować i dodawać do niego także nasze ulubione warzywa. Co więcej, zupę kapuścianą przygotuje nawet amator kulinarny. Dodatkowo gotowanie jej nie jest czasochłonne.
Czytaj również: Zapomnij o popękanym serniku. Ten trik zdradziła mi ciocia cukierniczka
Zupa kapuściana jest posiłkiem polecanym osobom, które chcą pozbyć się niechcianych kilogramów. Wynika to z tego, że zawiera ona składniki, które pozwalają regulować oraz oczyszczać jelita. W dodatku wykazują one działanie moczopędne, co przy odpowiednim nawodnieniu może przełożyć się na skuteczniejsze odchudzanie.
Co więcej, jest to danie, które ma niską kaloryczność, więc śmiało możemy po nie sięgać, aby zaspokoić głód. W dodatku zupa kapuściana cechuje się dużą zawartością błonnika, więc zapewni nam sytość na długie godziny.
Oprócz tego błonnik poprawia perystaltykę jelit, a przyspieszenie procesów trawiennych pozwoli nam również pobudzić metabolizm. Jest to więc idealny posiłek do wsparcia diety redukcyjnej.
Tak, jak wspominaliśmy, przygotowanie zupy kapuścianej nie jest skomplikowane, a także nie zajmie nam dużo czasu. Jest to więc idealny przepis nawet dla zabieganych osób, a także tych, które nie chcą swoją dietą obciążać dodatkowo budżetu domowego. Do przygotowania tego posiłku, potrzebujemy następujących składników:
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 główka kapusty,
- 3-4 szklanki wody,
- 1 pomidor,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz,
- sól.
Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie oba te składniki szklimy na oliwie w dużym garnku. Po chwili dodajemy do nich pozostałe posiekane warzywa (kapustę kroimy na plasterki) i zalewamy wszystko wodą. Całość gotujemy przez około pół godziny. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Możemy również użyć innych ulubionych przypraw, aby dopasować smak zupy do swoich preferencji.
Zobacz też:
Do szarlotki oprócz jabłek dodaj ten składnik. Wszyscy przyjdą po dokładkę
Te warzywa warto jeść po przymrozkach. Są o wiele słodsze i smaczniejsze
Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci