Była hitem na stołach PRL-u. Według dietetyków to jedno z najzdrowszych dań polskiej kuchni
Dania kuchni okresu PRL w wielu przypadkach traktujemy trochę po macoszemu. Z pewnością ma to wpływ fakt, że w sklepach był "tylko ocet", a jak wiadomo, z samego octu nic dobrego się przyrządzi... Jednak polskie gospodynie bardzo dobrze sobie z tym radziły, a najlepszym przykładem jest fasolka po bretońsku.
Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebna będzie:
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
- 1 łyżka majeranku,
- 1500 g pomidorów,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 2-3 liście laurowe,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 300 g boczku surowego wędzonego,
- 400 g lekko podsuszanej kiełbasy,
- 5 ząbków czosnku,
- 500 g fasoli suchej "Piękny Jaś".
W sezonie możesz użyć świeżych pomidorów, a w zimę z powodzeniem można wykorzystać pomidory z puszki.
Sprawdź również: Lubisz faworki? Spróbuj tych po grecku, a więcej nie zrobisz innych
Dzień wcześniej wieczorem fasolę zalej wodą (ok. 10 cm ponad strączki) i odstaw do napęcznienia przez noc (około 10 godzin). Rano fasolę przepłucz, zalej litrem wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę soli. Boczek i kiełbasę pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć na zimną patelnię i podsmaż. Cebulę poszatkuj, czosnek pokrój w cienkie plasterki i dodaj na patelnię, Podsmażaj przez 10 minut. Zawartość patelni dodaj do garnka z ugotowaną fasolą (wraz z wodą) lub fasolę przelej na dużą patelnię (jeśli taką masz).
Sprawdź również: Goście wpadną za kwadrans? Tyle wystarczy, by przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia
Fasolę z kiełbasą i boczkiem gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie pokrój pomidory (jeśli używasz świeżych). Dodaj pomidory do garnka, dorzuć koncentrat pomidorowy, słodką paprykę wędzoną, majeranek, łyżeczkę soli oraz pieprz. Jeśli lubisz, możesz dodać cząber albo pieprz cayenne. W tym drugim przypadku danie będzie ostrzejsze. Fasolkę po bretońsku gotuj jeszcze przez około 15 minut bez przykrycia. Gotowe! Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem, ale możesz także z makaronem lub ryżem. Możesz także posypać świeżymi ziołami np. bazylią lub lubczykiem.
Sprawdź również: U mnie w domu je się je przez cały karnawał. Wszyscy proszą o więcej
Fasolka po bretońsku to nie tylko niezwykle pożywne danie, ale także... zdrowe. Ostatnio na ten temat dr Bartek Kulczyński. Zwrócił on uwagę na fakt, że to danie rodem z PRL-u dostarcza organizmowi sporo błonnika pokarmowego. Działa on jak miotełka w jelitach — wymiata złogi, toksyczne substancje oraz resztki pokarmu. Dietetyk wskazał również, że jest to świetne źródło potasu, który odpowiada za utrzymanie równowagi elektrolitowej w organizmie i reguluje ciśnienie krwi w organizmie. Dr Kulczyński zwraca także uwagę na zawartość likopenu w fasolce po bretońsku. Ten składnik świetnie neutralizuje działanie wolnych rodników w organizmie.
Zobacz też:
Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste
Tak zrobisz szybkie i zdrowe śniadania. Wejdź w nowy rok ze świeżą energią
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich szybką i niskokaloryczną sałatkę