Goście wpadną za kwadrans? Tyle wystarczy, by przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia
Goście zapowiedzieli swój przyjazd na ostatnią chwilę? Właśnie w takich sytuacjach sprawdzi się kremowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia - przygotujesz je dosłownie w kwadrans. Delikatne warstwy herbatników, aksamitny krem i soczyste kawałki brzoskwiń to połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
W Internecie nie brakuje przepisów na wymyślne ciasta. Znajdziemy również takie, z którymi poradzi sobie każdy początkujący cukiernik. Poza tym zrobimy je w kilka chwil i to bez użycia piekarnika. Taki jest właśnie kremowy deser z brzoskwiniami. Zachwyca smakiem, prostotą wykonania i eleganckim wyglądem. Będzie idealny na rodzinne spotkanie, ale też na święta i inne ważne uroczystości.
Kremowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia powstaje tylko z 5 składników. Być może masz już te produkty w swoim domu, a jeśli nie, to na pewno kupisz je w każdym osiedlowym sklepie.
Bazą naszego deseru są maślane herbatniki, które miękną za sprawą aksamitnego kremu. Kremowa warstwa powstaje natomiast z lekko słodkiej śmietanki 30% połączonej z serkiem mascarpone. Oczywiście nie może zabraknąć nuty słodyczy, dlatego krem dosładzamy cukrem pudrem.
Do tego dodajemy także soczyste brzoskwinie, które subtelnie przełamują słodycz kremu. Ich łagodna kwaskowatość i intensywny aromat doskonale komponują się z kremową warstwą, sprawiając, że każdy kęs ciasta to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki:
- 250 g herbatników maślanych;
- 250 ml śmietanki 30%;
- 500 g serka mascarpone;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 2 puszki brzoskwiń (mogą być w syropie).
Przygotowanie:
Żeby zrobić kremowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia, na początek musimy odsączyć brzoskwinie, jeśli wybraliśmy takie z syropu. Następnie kroimy je w kostkę. Śmietankę natomiast ubijamy z cukrem pudrem do momentu, aż stanie się sztywna. Potem dodajemy do niej serek mascarpone.
Na formie o średnicy 24 cm układamy jedną warstwę maślanych herbatników. Wylewamy na nią połowę kremu, a następnie układamy brzoskwinie (zostawmy kilka kawałków do dekoracji).
Całość przykrywamy pozostałymi herbatnikami i ponownie wykładamy krem. Kremowo-brzoskwiniowe ciasto dekorujemy pozostałymi kawałkami brzoskwiń. Taki deser warto wstawić do lodówki na 3 godziny, aby stężał.
Przed podaniem dodatkowo możemy ozdobić go malinami albo borówkami i listkami mięty. Wspaniale smakuje też ze startą czekoladą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić brzoskwiniową galaretkę na wierzch, jednak wówczas przygotowanie ciasta zajmie więcej czasu.
Zobacz też:
U mnie w domu je się je przez cały karnawał. Wszyscy proszą o więcej
Ciasto drożdżowe wyrośnie jak nigdy. Wystarczy łyżka tego produktu
Tak puszystego sernika nie jadłeś. Wystarczy jeden trik, a rozpłynie się w ustach