Reklama
Reklama

Błyskawiczne ciasto dla niezapowiedzianych gości. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Przepis na to szybkie ciasto warto mieć zawsze pod ręką. Przyda się w chwili słabości, kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego lub za drzwiami stoją goście. Ciasto nie wymaga pieczenia ani mąki, a smakuje obłędnie!

Kilka prostych składników, które zazwyczaj masz w domu, możesz w parę chwil przemienić w deser niczym z najlepszej cukierni. Jego podstawą jest budyń i herbatniki, a sercem dojrzałe banany. To szybkie ciasto możesz też dowolnie modyfikować według własnych preferencji lub dostępnych w domu produktów.  

Szybkie ciasto, gdy goście za drzwiami

Niezapowiedziani goście za drzwiami, a może nagła chęć na małe co nieco? W obu sytuacjach ten prosty przepis na ciasto bananowe sprawdzi się doskonale. Nie musisz go piec, ubijać ani wygniatać. Kilka składników szybko przemienisz w obłędny deser niczym z najlepszej warszawskiej kawiarni.  

W tym przepisie główne skrzypce gra budyń. Ten popularny wśród dzieci deser jest także świetnym składnikiem kremów. Wystarczy połączyć go z masłem i schłodzić w lodówce. Bez ubijania jaj, serka mascarpone czy śmietany uzyskasz idealnie gładki i pyszny krem.

Przeczytaj także: W tym cieście zakochają się nie tylko dzieci. Zrobisz je bez włączania piekarnika

W jaki sposób uniknąć pieczenia spodu do ciasta? To proste - wykorzystaj pokruszone herbatniki. To popularny sposób wykorzystywany w szybkich deserach bez pieczenia. Wypróbuj go także w tym przepisie.

Przepis na szybkie ciasto bananowe

Nie ma co przedłużać, czas przejść do konkretów. Oto prosty i niezawodny przepis na szybkie ciasto bananowe. Do jego przygotowania potrzebujesz: 

  • herbatniki - 100 g 
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie 
  • mleko - 2 szkl. Do ugotowania budyniu 
  • cukier - 2-3 łyżki 
  • masło - miękkie, 83% - 50 g 
  • wiórki kokosowe - 2-3 łyżki 
  • banany - 2 szt. 

Jak przygotować szybkie ciasto bananowe? Oto instrukcja krok po kroku. 

  1. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją, przelej do miski i przykryj folią spożywczą. Dzięki temu podczas studzenia nie powstanie kożuch.  
  2. Kiedy budyń wystygnie, dodaj do niego miękkie masło i zblenduj na gładką masę. 
  3. Pokrusz herbatniki. Pierwszą warstwę herbatników w foremce dobrze ubij za pomocą łyżki.  
  4. Na warstwę herbatników wylej warstwę budyniu, a na niej ułóż pokrojone w plasterki banany.  
  5. Układaj kolejne warstwy deseru do wyczerpania składników.  

Gotowe ciasto przełóż do lodówki na minimum 3 h. Dzięki temu masa stężeje, a herbatniki zmiękną. Deser możesz dowolnie modyfikować, zamieniając banany na inne owoce np. maliny czy borówki amerykańskie. Smak budyniu również możesz zmienić na np. śmietankowy. W wersji fit użyj zamiast cukru erytrolu, a zwykłe herbatniki zamień na pełnoziarniste.   

Zobacz też:

Taką sałatkę z cukinii robi siostra Anastazja. Zdziwisz się, ale może stać wiele miesięcy

Ogórki kiszone są miękkie jak gąbka? To znak, że popełniłeś popularny błąd

Te racuchy zrobisz bez drożdży, a będą puszyste i mięciutkie. Przepis mam od sąsiadki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia