Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
Prosty przepis na słodką przekąskę z wykorzystaniem czerstwego chleba jest nie tylko doskonałym pomysłem na deser dla całej rodziny, ale również skutecznym sposobem na niemarnowanie jedzenia. Smażony chleb na patelni to dla wielu osób przywoływanie smaków dzieciństwa. W tym wydaniu posmakuje wszystkim domownikom, którzy będą prosić o dokładkę. Poznaj więc łatwy i smaczny przepis na słodką przekąskę z czerstwego chleba.
Resztki chleba nie muszą się marnować, a mogą stać się podstawowym składnikiem przepysznej przekąski na słodko. To klasyczny pomysł, który niektórym znany jest z czasów dzieciństwa. Pora powrócić do tamtych chwil i ponownie oddać się rozkoszy ciepłym chlebkiem, który jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Do tego pełen zapachu cynamonu i cytrusów.
Jeśli szukasz pomysłu na słodką przekąskę, a w twoim chlebaku zalega czerstwy chleb, właśnie znalazłeś rozwiązanie. Choć brzmi to dość nietypowo, to prawdą jest, że z wykorzystaniem chleba można stworzyć słodką przekąskę, która swoje źródło ma w kuchni hiszpańskiej. Raz przygotowana na stałe ląduje w jadłospisie dla całej rodziny.
To szybki i łatwy sposób na uniwersalny przysmak, który sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie czy smaczne małe co nieco do kawy bądź herbaty. W dodatku to ekonomiczne rozwiązanie i sposób na niemarnowanie jedzenia, na które w dzisiejszych czasach zwraca się coraz większą uwagę.
Zobacz także: To ciasto zawsze wychodzi i zachwyca wszystkich gości. Koniecznie zrób na weekend
Do przygotowania przekąski najlepiej sprawdzi się pszenne, jasne pieczywo. Najlepiej, aby było one czerstwe, dzięki czemu lepiej wchłonie płyny i nie rozpadnie się przy namoczeniu. Przygotowane kromki po usmażeniu będą wyjątkowo chrupkie na zewnątrz, a aksamitnie wilgotne i miękkie w środku.
Chcąc przygotować tę słodką przekąskę, zwaną często hiszpańskimi tostami, potrzebujesz następujących składników:
- 8-9 kromek czerstwego chleba pszennego lub bagietki
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu
- Skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
- Olej do smażenia
Spróbuj również: Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Mając czerstwe kromki chleba, przygotowania zacznij od podgrzania w rondelku mleka z cukrem, laską cynamonu i skórką z cytryny. Płyn doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na chwilę, aby mleko nabrało aromatu cynamonu i cytrusów.
Po usunięciu z płynu laski cynamonu i skórki z cytryny, namocz kromki chleba w mlecznej mieszance. W następnej kolejności obtocz je w rozbełtanych jajkach.
Pozostaje już tylko smażyć kolejne kromki chleba na rozgrzanym oleju i średnim ogniu. Wystarczy 2-3 minuty z każdej strony, aby chleb nabrał złocistego koloru. Po ściągnięciu z patelni odsącz kromki chleba z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Pyszna i słodka przekąska w stylu hiszpańskim gotowa. Smacznego!
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe