Zapomnij o oleju pryskającym z patelni. Wystarczy ręcznik papierowy nasączony tym
Przygotowanie niektórych potraw wymaga smażenia na patelni, z czym często wiąże się pryskający olej. Ten potrafi być niezwykle problematyczny i przede wszystkim niebezpieczny. Na szczęście można zminimalizować to zjawisko za pomocą domowego sposobu. Dowiedz się, co należy zrobić, aby tryskający olej podczas smażenia przestał być problemem.
Gotowanie może nieść ze sobą wiele radości i satysfakcji, jeśli zna się podstawowe zasady bezpieczeństwa. Te dotyczą między innymi smażenia na patelni z wykorzystaniem oleju, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Chcąc zminimalizować to zjawisko, warto sięgnąć po domowe triki, które są łatwe w wykonaniu i efektywne w swoim działaniu.
Olej tryskający prosto z rozgrzanej patelni potrafi być prawdziwą udręką. Utrudnia przygotowanie posiłku, tworzy liczne zabrudzenia, a przy stanowi niebezpieczeństwo.
Winowajcą tego zjawiska jest woda lub wilgoć, która dostaje się do gorącego tłuszczu. Choćby kropla wody na patelni może spowodować zajście następującego zjawiska. Woda w wysokiej temperaturze szybko paruje i tym samym powstająca para wyrzuca drobinki oleju w górę. Najczęściej dzieje się tak, gdy patelnia jest jeszcze wilgotna bądź gdy w smażonym produkcie jest dużo wody.
Chcąc tego uniknąć, należy zadbać, aby patelnia była w pełni osuszona. W tym celu warto odpowiednio ją nagrzać jeszcze przed wlaniem oleju. Ponadto dobrze zadbać o dokładne osuszenie produktów. Wiadomo, że w wielu przypadkach nie da się całkowicie wyeliminować wody i wilgoci, ale im jej mniej, tym lepiej.
Zobacz także: Wlej to do gotujących się ziemniaków. Nie będą się rozpadać ani zmieniać koloru
Wybieranie odpowiedniego oleju oraz wykorzystanie jego wystarczającej ilości również wpływa na zjawisko pryskania. Chcąc jednak w pełni je zminimalizować, warto sięgnąć po proste domowe triki.
Jednym z nich jest wykorzystanie soli. Wystarczy odrobinę wsypać na powierzchnię patelni przed wlaniem oleju. Poprzez swoje właściwości sól wchłonie wodę obecną na patelni, przez co olej nie będzie pryskać.
Nietypowym, ale za to niezwykle skutecznym trikiem na zminimalizowanie pryskania jest wykorzystanie ręcznika papierowego nasączonego... octem. Ten pełni rolę stabilizatora, który poprzez swoje właściwości higroskopijne minimalizuje efekt pryskającego tłuszczu.
Warto więc przed przystąpieniem do smażenia, przetrzeć patelnię ręcznikiem z odrobiną octu. Nie wpłynie to na smak potrawy, ale za to pomoże uniknąć problematycznego tryskania tłuszczu. Co ciekawe, po ocet warto również sięgnąć, chcąc zminimalizować zapach towarzyszący smażeniu na patelni.
Może cię zainteresować: To najlepszy sposób czyszczenia deski do krojenia. Wystarczy ściereczka i żelazko
Zobacz też:
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie