Reklama
Reklama

To najlepszy sposób czyszczenia deski do krojenia. Wystarczy ściereczka i żelazko

Bardzo często zdarza się, że po krojeniu na desce mięsa, czosnku lub cebuli, pomimo dokładnego umycia jej, nadal pozostaje na niej nieprzyjemny zapach. Na szczęście możemy sobie z łatwością poradzić z tym problemem, używając jedynie soli, ściereczki oraz żelazka. Poznaj ten łatwy trik i ciesz się świeżością deski do krojenia.

Na desce do krojenia lądują różnego rodzaju produkty, więc przesiąka ona wieloma zapachami, które pomimo mycia, wciąż na niej pozostają. W momencie, gdy po umyciu pod bieżącą wodą lub w zmywarce, nadal czujemy nieprzyjemny aromat, to warto wtedy wypróbować łatwy i szybki trik, który pomoże nam pozbyć się tego zapachu i odświeży deskę do krojenia. Wyjaśniamy, jak sobie poradzić z tym problemem.

Co sprawia, że deska do krojenia brzydko pachnie?

Nieprzyjemny zapach na desce do krojenia pojawia się na skutek tego, że resztki jedzenia wnikają w mikroskopijne szczeliny. Dotyczy to zarówno desek drewnianych, jak i tych z tworzywa sztucznego. Czasem, nawet gdy myślimy, że dokładnie wyczyściliśmy naszą deskę, to właśnie te niewidoczne gołym okiem dziurki, mogą być źródłem nieprzyjemnego zapachu.

Co więcej, nasila się, to gdy nasza deska ma kontakt z wilgocią. Wtedy to rozwijają się bakterie, które rozkładają resztki w mikro szczelinach, co dodatkowo wpływa na wydzielanie nieprzyjemnego zapachu. Pomimo tego, że jest to niewidoczny proces, to jest on dla nas mocno wyczuwalny i potrafić sprawić wiele problemów.  

Czytaj również: Tak wyczyścisz nawet najbrudniejszą szufladę pralki. Wystarczą 2 składniki

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z deski do krojenia? Wystarczy prosty trik

Na szczęście istnieje prosty i przede wszystkim skuteczny sposób, który pozwoli nam pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z deski do krojenia. Nie musimy wcale stosować żadnych specyfików, ani długo szorować deski. Wystarczy, że sięgniemy po gruboziarnistą sól, ścierkę oraz żelazko. Następnie możemy przejść do procesu pozbywania się zapachu z deski. W tym celu:

  1. Posypujemy powierzchnię deski gruboziarnistą solą. Bez znaczenia jest rodzaj wybranej soli, ważne jedynie, by miała ona większe kryształki.
  2. Rozkładamy na desce ściereczkę lub jeśli jest ona wykonana z plastiku, to podkładamy ściereczkę i grubszy ręcznik.
  3. Rozgrzewamy żelazko do średniej temperatury i nie używamy pary. Ma być ono na tyle ciepłe, aby otworzyć pory materiału i pomóc soli wchłonąć resztki zapachu, ale by nie przegrzać materiału, z którego wykonana jest deska.
  4. Żelazko lekko dociskamy do powierzchni deski, przesuwając wzdłuż posypanej solą powierzchni. Nie trzymajmy żelazka zbyt długo w jednym miejscu, tylko przesuwajmy je energicznie z jednej na drugą stronę.
  5. Dzięki tym prostym krokom, sól zadziała jak naturalny pochłaniacz i wciągnie resztki zanieczyszczeń, tym samym likwidując niemiłe zapachy. Po kilku minutach od ostatniego kroku zbieramy sól, używając do tego wilgotnej ściereczki. Na koniec płuczemy dokładnie deskę i wycieramy ją do sucha.

Co zrobić, aby utrzymać deskę do krojenia w czystości i dobrym stanie?

Oczywiście warto również zapobiegać powstawaniu nieprzyjemnych zapachów na desce do krojenia. Wystarczy kilka prostych nawyków, aby nie musieć się martwić tym problemem. Przede wszystkim zadbajmy o to, aby po każdym użyciu deski nie tylko starannie ją umyć, ale i dokładnie osuszyć, by ograniczyć rozwój bakterii.

Oprócz tego warto systematycznie stosować peeling kawowy, czyli po prostu potrzeć deskę fusami z kawy, które neutralizują zapachy, równocześnie odświeżając powierzchnię. Dobrym rozwiązaniem jest również używanie dwóch osobnych desek - jedna z nich niech będzie przeznaczona do mięsa, a druga do krojenia pozostałych produktów. Pozwoli nam to zapobiec mieszaniu się aromatów.

Czasem jednak pomimo odpowiedniej pielęgnacji, nadchodzi czas, gdy po prostu należy już wymienić deskę do krojenia na nową. Należy to zrobić, gdy zauważymy na niej głębokie rysy, wyraźne przebarwienia lub pęknięcia. Tego typu uszkodzenia mogłyby stanowić siedlisko bakterii.

Zobacz też:

Ten owoc to prawdziwa skarbnica witamin. Polacy po nim depczą, zamiast się zajadać

Buraki przechowuj tylko w ten sposób. Wystarczy jeden błąd, a zgniją

Ten miód nie ma żadnych witamin. Niestety, Polacy kupują go bardzo często

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby | czyszczenie