Tak wyczyścisz drewnianą deskę. Wystarczą dwa składniki, które masz w kuchni
Drewniana deska do krojenia to niezwykle praktyczny sprzęt kuchenny, który warto utrzymywać w należytej czystości. Czego powinno się używać do mycia rzeczonego akcesorium? Okazuje się, że wystarczą dwa składniki, które prawdopodobnie każdy z nas ma w swojej kuchni. Sprawdź, o co konkretnie chodzi!
Deska do krojenia stanowi nieodłączny element każdej kuchni. W większości przypadków okazuje się niezbędna, jeśli chcemy komfortowo pokroić warzywa, owoce czy mięso. Wskutek intensywnej eksploatacji, rzeczone akcesorium jest narażone na rozmaite zabrudzenia. Z tego względu warto poznać pewną metodę, która pomoże w utrzymaniu jej w czystości.
Sprytną metodą podzieliła się Magdalena Małysa – autorka strony na Instagramie "bionicznymop_magdam". Rzeczony sposób opiera się na wykorzystaniu dwóch składników, które prawdopodobnie każdy z nas ma w swojej kuchni. Chodzi o zwykłą sól kuchenną oraz ocet. Jak za ich pomocą można wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?
Po pierwsze, deskę należy zalać wrzątkiem. Trzeba przy tym zachować ostrożność, by się nie poparzyć. Następnym krokiem jest nasypanie na deskę soli. Całość trzeba porządnie natrzeć. Jeżeli masz skaleczone dłonie, to wówczas warto ubrać rękawiczki. Po natarciu deski solą, całość zalewamy octem, a potem dokładnie opłukujemy pod ciepłą, bieżącą wodą.
Przeczytaj też: Zapach cebuli, czosnku lub ryby na desce do krojenia? Tym sposobem szybko się go pozbędziesz
Wiele osób może zastanawiać się nad tym, czy deskę do krojenia można wyczyścić w zmywarce. Okazuje się, że w większości przypadków nie jest to dobry pomysł. Długie namaczanie drewnianej deski w wodzie i detergentach może sprawić, że zużyje się ona znacznie szybciej. Z tego względu zaleca się, by deski myć ręcznie.
Sprawa inaczej wygląda w przypadku plastikowych desek do krojenia. Większość tego rodzaju akcesoriów można myć w zmywarce, choć przedtem warto zaznajomić się z informacją podaną przez producenta na opakowaniu.
Zobacz też:
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie