Myjesz drewnianą deskę do krojenia płynem do naczyń? Ten sposób jest o wiele skuteczniejszy i zdrowszy
Deska do krojenia jest codziennie przez nas używana, więc równie często jest czyszczona. Wobec tego prawidłowa pielęgnacja i mycie drewnianej deski jest kluczowe dla jej trwałości i wyglądu. Okazuje się, że nie starczy jedynie sięgnąć po płyn do naczyń, aby zadbać o dłuższą żywotność deski. Sprawdź, jak prawidłowo ją czyścić i czego użyć, by zabezpieczyć ją przed zniszczeniami.
Deski kuchenne, szczególnie te wykonane z drewna należy czyścić w odpowiedni sposób, aby mogły nam one służyć przez długi czas i by nie pozostawały na nich bakterie oraz nieprzyjemna woń. Podpowiadamy, czym czyścić deski drewniane i jakich błędów unikać podczas mycia jej.
Najczęstszym błędem popełnianym podczas pielęgnacji drewnianej deski jest mycie jej w zmywarce. W ten sposób nie tylko niszczymy drewno, z którego wykonany jest przedmiot, ale i możemy dodatkowo zaszkodzić samej zmywarce.
Oprócz tego musimy pamiętać, aby nie moczyć długo naszych drewnianych desek. Wobec tego, po każdym umyciu, deskę należy dokładnie wytrzeć i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. W tym celu najlepiej ustawić ją w pozycji pionowej, ponieważ położona na płasko pozostanie wilgotna pod spodem.
Czytaj również: Rolkę do ubrań wykorzystasz na wiele sposobów. Jeden cię zaskoczy
Najczęściej myjąc drewnianą deskę, sięgamy po prostu po płyn do naczyń. Jednak wbrew pozorom nie jest to dobry wybór, ponieważ podczas mycia tym preparatem, drewno mięknie, co sprawia, że zanieczyszczenia zaczynają wnikać w jego strukturę.
Istnieje o wiele lepszy sposób na wyczyszczenie naszej deski. Wystarczy, że weźmiemy zwykłą sól kuchenną oraz cytrynę, a pozbędziemy się wszystkich zabrudzeń. W tym celu musimy jedynie rozsypać na powierzchni deski sól, a następnie natrzeć ją połówką cytryny. Pozostawiamy mieszankę na 10-15 minut.
Po tym czasie delikatnie opłukujemy deskę z soli pod małym strumieniem wody. Kolejnym krokiem jest wytarcie deski do sucha. Dzięki temu sposobowi nie tylko skutecznie ją wyczyścimy, ale i znacznie przedłużymy żywotność przedmiotu.
Chcąc usunąć plamy z drewnianej deski do krojenia, także możemy użyć soli, ale tym razem w połączeniu z sodą oczyszczoną. Na mieszankę wyciskamy sok z połówki cytryny, a drugą połówkę owocu wcieramy w deskę.
Dzięki temu nie tylko wywabimy plamy i rozjaśnimy naszą deskę, ale i odkazimy ją oraz wyeliminujemy wchłonięte przez drewno zapachy.
Po dokładnym wyczyszczeniu deski warto także ją zaimpregnować, aby nie stała się matowa i szorstka. Wystarczy, że sięgniemy po olej rzepakowy i umytą oraz całkowicie suchą deskę pokryjemy tym produktem, a gdy się on wchłonie, wytrzemy resztkę papierem.
W przypadku, gdy nasza deska bardzo szybko "wypije" pierwszą porcję, nie zostawiając na powierzchni tłustego filtru, należy powtórzyć czynność.
Zobacz też:
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet
Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko