Reklama
Reklama

Babcia zdradziła mi sekret idealnego barszczu. Jeden dodatek zmienia wszystko

Aromatyczny, klarowny i pełen smaku — taki właśnie powinien być idealny wigilijny barszcz. Chcąc taki uzyskać, od lat w czasie gotowania dodaje do niego sekretny składnik, o którym powiedziała mi babcia. Niezwykle prosty, a potrafi zupełnie odmienić smak i aromat tej zupy. Dowiedz się, o jaki składnik chodzi i w tym roku dodaj go do swojego świątecznego barszczu, nie pożałujesz.

Święta Bożego Narodzenia już za chwilę, dlatego czas pomyśleć o potrawach, które zagoszczą na wigilijnym stole. Jednym z klasyków jest oczywiście czerwony barszcz, bez którego trudno wyobrazić sobie tę odświętną wieczerzę. Jak nadać mu delikatnej słodyczy, głębi i przyjemnej świeżości? Okazuje się, że wystarczy sięgnąć po popularny i łatwo dostępny owoc.  

Barszcz czerwony z jabłkiem — dlaczego warto zrobić taki na Wigilię? 

Sekret smaku idealnego czerwonego barszczu zdradziła mi moja babcia i od tamtego czasu powracam do niego regularnie w okresie świąt. W końcu wigilijny barszcz to prawdziwy majstersztyk, który charakteryzuje się lekko pikantnym, kwaśnym i zarazem słodkawym posmakiem, a do tego wyjątkowo intensywnym kolorem. 

W moim domu od pokoleń składnikiem odpowiadającym za kulinarny sukces w czasie gotowania barszczu jest niepozorne jabłko. To prosty sposób na wniesienie tej potrawy wigilijnej na nowy wymiar aromatu oraz smaku. Buraki same w sobie są już lekko słodkie, ale dodatek jabłka dostarcza bardziej złożonej i głębokiej słodyczy, przez co barszcz smakuje łagodniej i pełniej.  

Dzięki dodatkowi jabłka nie ma potrzeby sięgania już po dużej ilości octu czy cukier. Cała konsystencja barszczu ulega poprawie, gdyż dzięki zawartym w tym owocu pektyną staje się bardziej aksamitny i klarowny. Wzmacnia również aromat, nadaje subtelną kwaskowość i przy tym głębie smaku. Podkreśla bowiem zapach buraków oraz przypraw. Dzięki temu barszcz czerwony zyskuje niepowtarzalny, świąteczny charakter.  

Zobacz także:  Uszka na wigilię robię wcześniej. Dzięki temu nie sklejają się w zamrażarce

Przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Nie ma sobie równych  

Jeden niepozorny dodatek może zupełnie odmienić smak potrawy, wpływając także na jej jakość i charakter. Barszcz z jabłkiem jest przejrzysty, elegancki i doskonały w smaku — w sam raz do podania na wigilijnej wieczerzy. Najlepiej sprawdzą się do tego kwaśne antonówki bądź też szara lub złota reneta.  

Jak zatem przygotować barszcz z dodatkiem jabłka? Według receptury mojej babci potrzebne są następujące składniki:  

  • 5 średniej wielkości buraków  
  • 1 kwaśne jabłko  
  • 1 cebula 
  • 2 liście laurowe  
  • 3-4 ziarna angielskie 
  • Ocet jabłkowy lub sok z cytryny 
  • 1,5 - 2 l wody  
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania:  

Buraki obierz i pokój. To samo zrób z jabłkiem, krojąc je na ćwiartki i zostawiając przy tym gniazdo nasienne. Włóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy oraz cebulę. Całość gotuj około godzinę na wolnym ogniu, pilnując by nie doprowadzić do wrzenia.  

Po tym czasie odcedź zupę przez sitko lub gazę, dzięki czemu otrzymasz czysty i klarowny barszcz. Dodaj nieco octu i przypraw dla smaku, według własnych preferencji. Powstały wywar pozostaw na kilka godzin, aby smaki się “przegryzły". Dzięki temu czarowny barszcz stanie się harmonijny — idealny na wigilijną wieczerze.  

Zobacz też:

Taki farsz do pierogów robi Ewa Wachowicz. Od lat korzystam w Wigilię

Od wielu lat robię mak samodzielnie. Makowiec z taką masą jest nie do podrobienia

Nie musisz usuwać ości z karpia. Zrób to, a "wyjdą same"

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: święta | owoce | przepisy | zupa