Babcia często gotowała tę zupę. Dzisiaj mało kto o niej pamięta, choć jest smaczna i pełna witamin
Z czasów dzieciństwa można pamiętać wiele potraw, które niegdyś często gościły na stołach naszych babć. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje zupa z sałaty, dziś rzadko spotykana i niesłusznie zastąpiona bardziej nowoczesnymi daniami. Warto więc powrócić do smaków młodości i na obiad przygotować lekką, zdrową, a także smaczną sałaciankę. Według tego przepisu przyrządzisz już w kilka chwil.
Zupy to lekkostrawne, sycące i bogate w składniki odżywcze dania, które często goszczą na naszych stołach obiadową porą. Dostarczają organizmowi cennych witamin, minerałów, a także płynów wspierających nawodnienie. Warto więc znaleźć dla nich stałe miejsce w swoim codziennym jadłospisie. Oprócz popularnej pomidorowej czy ogórkowej dobrze przygotować również zupę z sałaty, zwłaszcza że trwa teraz na nią sezon.
Sałata zazwyczaj kojarzy się z lekkimi sałatkami czy też zielonym dodatkiem do kanapek. Mało kto zdaje sobie sprawę, że może być również podstawowym składnikiem zupy. Dawniej często przygotowano z niej tę ciepłą potrawę, przez co wiele osób kojarzy ją z czasami dzieciństwa. Okazuje się bowiem, że jest to danie regionalne wywodzące się z województwa lubelskiego. Warto, aby poznała je szersza publiczność, gdyż jest to smaczna i łatwa w wykonaniu potrawa obiadowa pełna smaku i cennych składników.
A wszystko to dzięki mikroelementom zawartym w sałacie. Mowa między innymi o witaminach A, C i K, a także o kwasie foliowym i błonniku. Dzięki gotowaniu sałata użyta do zupy zachowuje dużą część swoich wartości i ponadto podana na ciepło staje się lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Co ciekawe, można podawać ją nie tylko na ciepło, ale i jako chłodnik. Jest więc doskonałą propozycją na wiosenne i letnie dni.
Klasyczną zupę z sałaty, zwaną również sałacianką można przygotować już w 15 minut. Możliwość modyfikacji dodatków sprawia, że można podawać ją na wiele sposobów. Przepysznie smakuje między innymi z grzankami, ziemniakami czy też z dodatkiem smażonego boczku. Opcji jest naprawdę sporo, przez co zupa z sałaty nigdy się nie nudzi. Warto dać jej szansę, a z pewnością na stałe zagości w menu twojej rodziny.
Zobacz także: Teściowa zawsze na wiosnę robi te pierogi. Są o niebo lepsze niż ruskie
Zupa z sałaty to proste w wykonaniu danie, z którym każdy powinien sobie poradzić. Na gotowym bulionie można ją przygotować w kwadrans, przez co sprawdzi się doskonale jako posiłek w trakcie zabieganego dnia. Do jej przygotowania potrzebujesz następujących składników:
- 2 główki sałaty masłowej
- 1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
- 3 łyżki śmietany
- Pęczek koperku lub pietruszki
- Kilka ugotowanych młodych ziemniaków
- 3 plastry wędzonego boczku
- Pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Na małym ogniu podsmaż delikatnie porwaną sałatę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Po kilku minutach zawartość patelni dodaj do wywaru i całość gotuj. Zapraw zupę śmietaną. Dodaj podgotowane młode ziemniaki, a także dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem. Sałaciankę można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Co ciekawe, można ją również zmiksować na gładki krem i podawać z grzankami. Smacznego!
Zobacz też:
Twoje ciasta wychodzą suche? Przyczyną może być ten często popełniany błąd
Właśnie zaczyna się sezon na to warzywo. Wrzuć do piekarnika z przyprawami i masz gotowy obiad