Nie wyrzucaj pestki z awokado. Gotuj ją przez godzinę i wykorzystaj. Efekt cię zaskoczy
Wiele osób docenia właściwości awokado i chętnie dodaje je do swoich codziennych posiłków. Jednak mało kto wie, że popełnia błąd, wyrzucając pestki z awokado. Mogą okazać się one niezwykle pomocne, jeśli zależy nam na zdrowych, lśniących i długich włosach. Sprawdź, dlaczego warto zachować pestki tych owoców i jak użyć ich podczas pielęgnacji włosów.
Awokado to owoc niezwykle bogaty w wartości odżywcze i smakowe. Jest wykorzystywane nie tylko do przyrządzania posiłków, ale i także w przemyśle kosmetycznym, z racji na niezwykłe właściwości tego owocu. Podpowiadamy, dlaczego warto zachować pestkę awokado i jak jej użyć, aby poprawić kondycję naszych włosów.
Awokado znane jest ze swoich wielu właściwości, które przynoszą korzyści zarówno naszemu zdrowiu, jak i skórze. Jednak okazuje się, że ten owoc jest również zbawienny dla naszych włosów.
To wszystko dzięki zawartości naturalnych olejków i witamin, które sprawiają, że awokado ma właściwości nawilżające i odżywcze. Kurację z jego użyciem szczególnie zaleca się osobom o suchych i zniszczonych włosach.
Korzyści, jakie niesie awokado dla naszych kosmyków to między innymi:
- Naturalne nawilżenie włosów.
- Zapobieganie wypadaniu włosów i zapewnienie dłuższych oraz zdrowszych kosmyków.
- Zmniejszenie puszenia się włosów.
- Pomoc we wzmocnieniu kosmyków.
- Ochrona włosów, jako naturalny filtr przeciwsłoneczny.
Czytaj również: To najzdrowszy olej na świecie, który rewelacyjnie wpłynie na całe ciało. Musisz mieć go w swojej kuchni
Jednak kluczową rolę w dbaniu o nasze włosy odgrywają nasiona awokado, które często są niestety pomijane i lądują w koszu. To właśnie one mogą całkowicie odmienić naszą fryzurę, ponieważ zawierają cenne składniki odżywcze, wspomagające wzrost włosów. Równocześnie wpływają one na utrzymanie zdrowia skóry głowy.
Z pestki awokado możemy samodzielnie przygotować domową płukankę, dzięki której poprawimy kondycję naszych włosów. Wystarczy nam do tego jedna pestka na każde 500 ml wody do płukania.
W celu przygotowania takiej płukanki musimy zagotować pestki awokado w wodzie, trzymając je pod przykryciem przez godzinę. Następnie po upływie tego czasu, ściągamy garnek z kuchenki i czekamy, aż woda ostygnie.
Pora na kolejny krok przychodzi w momencie, gdy umyjemy już włosy. Wtedy to przepłukujemy poszczególne pasma płukanką z pestek awokado. Po zastosowaniu tego domowego kosmetyku zakładamy na włosy czepek lub okrywamy je folią i pozostawiamy tak na 30-60 minut. Na koniec dokładnie spłukujemy włosy ciepłą wodą.
Kurację powinno się stosować raz w tygodniu. Bardzo ważna jest w tym przypadku systematyczność działania, dzięki której uzyskamy świetne rezultaty.
Zobacz też:
Zamiast drogich kremów sok z taniego warzywa. Do świąt twoja cera będzie gładka i promienna
Tego koloru nie wybieraj u fryzjera. Dodaje lat i podkreśla zmarszczki
To dostojne imię królowało w latach 90. Dziś rodzice o nim nie pamiętają