Reklama
Reklama

To jeden z najzdrowszych owoców. Jak wyhodować go w domu?

Z pestki awokado można w dość prosty sposób wyhodować nową roślinę. Najpopularniejsze są dwa sposoby – rozpoczęcie uprawy w glebie i w wodzie. Obie metody są skuteczne i nie wymagają specjalnego przygotowania lub wiedzy. Jak wyhodować i zasadzić awokado z pestki?

Witaminy C,E i A, silne przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym, czy witaminy z grupy B. Awokado zawiera wszystkie z wymienionych prozdrowotnych elementów. Do składników o wyjątkowo pozytywnym działaniu dla zdrowia, szczególnie matek, zalicza się też kwas foliowy. W awokado znajduje się też luteina i zeaksantyna.

Awokado jest sprowadzane do Polski przede wszystkim z południowo-środkowego Meksyku. Uprawa owocu sięga ludów pierwotnych z Ameryki Północnej m.in. Azteków. W ich diecie awokado pełniło kluczową funkcję. Co ciekawe, pomimo egzotycznego rodowodu, awokado można hodować również w Polsce. Nadają się do uprawy w miejscach, w których temperatura nie spada poniżej 10-15 °C. Mogą to być, na przykład oranżerie. Uprawę można zacząć niezwykle prosto.

Hodowla awokado z pestki w domu: jak się odpowiednio przygotować?

Drzewko awokado można wyhodować z pestki w praktycznie każdym pomieszczeniu, w każdej strefie mrozoodporności. Czyni to roślinę idealnym wyborem w kontekście uprawy owoców w domu. Dodatkowy atut to niskie wymagania awokado w związku z pielęgnacją.

Od razu trzeba też podkreślić, że w naturalnych warunkach awokado potrzebuje około 10 lat, żeby wydać owoce. Osiąga też wysokość niemal 12 metrów. Dlatego hodowca nie powinien nastawiać się na to, że w przydomowej oranżerii w krótkim czasie wyrośnie dorosłe awokado, produkujące owoce. Warto potraktować uprawę awokado z pestki, jako sposób na uzupełnienie domowej hodowli o kolejny, ciekawy okaz, urozmaicający dekorację.

Hodowla awokado z pestki w donicznce: jaka gleba jest najlepsza?

Najczęściej wybieraną metodą na hodowlę awokado, jest umieszczenie pestki w ziemi. Zanim przeniesie się nasiono z owocu do gleby, trzeba je umiejętnie wyjąć, nie uszkadzając pestki. Najlepiej odseparować je łyżką, usuwając wcześniej miąższ z awokado. W przypadku, gdy z nasiona odejdzie zielona błonka, nie trzeba się martwić o powodzenie czynności.

Awokado będzie dobrze się czuć w dobrze zdrenowanej glebie o lekko kwaśnym odczynie (pH 6-6,5). Do uprawy najlepiej nada się doniczka o średnicy od 10 do 20 centymetrów z otworem drenażowym. Pestkę awokado należy włożyć płaskim końcem (ze spiczastego wyrośnie łodyga) w stronę dołu doniczki. 

Hodowla awokado z pestki w doniczce: optymalna temperatura

Nasiono trzeba wcisnąć w ziemię na tyle, aby tylko połowa była widoczna zza linii gleby. Następnie doniczkę z pestką awokado powinno się umieścić w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura od 18,3°C do 30°C, a także jest pośredni dostęp światła – przez około 6 godzin dziennie.

Ważnym aspektem jest to, aby gleba miała stałą wilgotność, ale nie może być przemoczona. W optymalnych warunkach nasiono zacznie kiełkować i formować korzenie po okresie od dwóch do ośmiu tygodni.

Kiełkowanie nasion awokado w wodzie: jak zacząć?

Drugim powszechnie stosowanym rozwiązaniem jest rozpoczęcie uprawy awokado z pestki umieszczonej bezpośrednio w wodzie. Wkładając nasiono w przezroczyste naczynie, można dokładnie obserwować kiełkowanie rośliny. 

Na początku należy usunąć pestkę z awokado i dokładnie ją umyć, usuwając pozostały miąższ. Kształt nasiona może być spiczasty lub podłużny. Nie zależnie od odmiany, łodyga wyrasta zawsze ze spiczastej części, wyznaczającej górę pestki. Z dolnej, płaskiej, rozwija się z kolei ukorzenienie. Właśnie ją trzeba umieścić dołem w wodzie.

Kiełkowanie nasion awokado w wodzie: jak dbać o roślinę?

Chcąc doprowadzić do wykiełkowania nasion w wodzie, należy użyć wykałaczek, stabilizując nimi pestkę tak, aby tylko połowa utrzymywała się w wodzie. Najlepiej do tego nadaje się przezroczysty słoik lub szklanka, przez które łatwo dostrzec, na jakim etapie rozwoju znajduje się roślina. Pestkę w wodzie trzeba umieścić w dobrze nasłonecznionym i ciepłym miejscu.

Decydując się na hodowlę awokado z pestki w domu w wodzie, trzeba pamiętać o regularnej wymianie wody. Trzeba zrobić to od razu po zauważeniu, że płyn robi się mętny. Najlepiej robić to, co pięć dni lub co tydzień. Dzięki temu hodowca zapobiegnie rozwojowi pleśni, bakterii i grzybów. Wraz z rozwojem korzeni, trzeba dbać o to, aby miały wystarczająco dużo miejsca i w całości były zanurzone w wodzie. 

Kiełkowanie nasion awokado w wodzie: przesadzanie do gleby

W momencie, gdy z pestki wyrośnie widoczny system korzeniowy, konieczne będzie umieszczenie rozwijającej się rośliny w pojemniku z glebą, przysypując nią rozłożone korzenie awokado. Górna połowa pestki powinna być pozostawiona powyżej linii ziemi.

Gleba w doniczce powinna być dobrze zdrenowana, a sam pojemnik ma mieć otwory. Pierwsze podlewanie należy przeprowadzić tak, aby woda wylała się z dziurek drenażowych na naczynie – podstawkę. 

Hodowanie awokado z pestki w domu: dalsza pielęgnacja

Po tym, jak kiełkowanie w ziemi lub wodzie się uda, hodowca powinien ustawić doniczkę w odpowiednim miejscu. Trzeba położyć pojemnik w oknie, które wychodzi na południe lub zachód i będzie zapewniać roślinie przynajmniej 6 godzin światła słonecznego dziennie. W trakcie dalszej uprawy należy pamiętać o konsekwentnym podlewaniu awokado i niedopuszczaniu do wyschnięcia ziemi.

Należy pamiętać, że roślina najlepiej rozwija się w wilgotnym otoczeniu. Żeby to zapewnić, można umieścić awokado na tacy z kamykami i wodą lub stosować nawilżacz. Hodowca powinien też dbać o to, aby ziemia miała warunki i czas, aby wyschnąć pomiędzy podlewaniem. Glebę można uzupełnić raz na kilka tygodni o nawóz bogaty w potas – wzmocni to korzenie.

Przy domowej uprawie awokado nie można też zapominać o przycinaniu. Należy to wykonać w momencie, gdy roślina osiągnie wysokość 30 centymetrów. Wtedy powinno się ją skrócić o wierzchołek i górne liście – w punkcie tuż nad węzłem. Po dłuższym czasie, gdy awokado dalej będzie się rozwijać, prawdopodobnie trzeba będzie je podwiązać, żeby pomóc utrzymać bezpieczną pozycję i zapobiec złamaniu lub wygięciu łodygi.

Zobacz też:

Wystarczą 2 składniki z kuchennej szafki, by wzmocnić maliny. Krzaczki będą pełne owoców

Nie przegap terminu zbioru fasolki szparagowej. Plony będą duże i jędrne

Żółknące liście ogórków to poważny problem. Sprawdź, jak mu zaradzić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uprawa roślin | sadzenie