Reklama
Reklama

Zostały ci pączki po tłustym czwartku? Zamroź je w ten sposób, a będą smaczne i mięciutkie

Tłusty czwartek to czas, gdy kupujemy lub robimy wiele pączków. Czasem jednak jest ich zbyt wiele i nie damy rady wszystkich zjeść. Jednak czy musimy je wyrzucać? Okazuje się, że możemy przedłużyć ich świeżość na kilka sposobów lub wykorzystać je do przygotowania innych deserów. Sprawdź, co zrobić z pączkami po tłustym czwartku.

Czasem ilość pączków przerasta nasze możliwości i po tłustym czwartku zostaje nam jeszcze wiele sztuk tych słodkości. Nie musimy jednak marnować jedzenia, ponieważ wystarczy zastosować prosty sposób, aby cieszyć się świeżym deserem przez długi czas. Podpowiadamy, co zrobić ze zbyt dużą liczbą pączków.

Czy pączki można mrozić?

Oczywiście pączki najlepiej spożyć tego samego dnia, w którym zostały zrobione lub kupione. Wynika to z tego, że bardzo szybko one czerstwieją i stają się przez to suche, sztywne oraz po prostu niesmaczne. Nie oznacza to jednak, że musimy je zjeść, mimo że nie mamy ochoty lub je wyrzucić.

Istnieje prosty sposób, aby przedłużyć ich termin przydatności. Wystarczy, że zamrozimy nasze pączki. Niezależnie czy mają one nadzienie, czy nie, będą mogły być włożone do zamrażarki. Możemy je tam przechowywać przez trzy miesiące. Ważne jest jednak to, by zapakować pączki w specjalne woreczki do zamrażania.

Natomiast jeśli nie chcemy mrozić pączków, a wciąż zachować ich świeżość, to wystarczy, że czerstwego pączka podgrzejemy w mikrofali, a ciasto drożdżowe odzyska jędrność i smak. Dodatkowo warto stosować trik cukierników, dzięki któremu pączki nie stracą tak szybko swoich walorów. Musimy jedynie każdego z nich owinąć w papier do pieczenia, a następnie umieścić w papierowej torbie.

W jaki sposób rozmrozić pączki, aby były smaczne i puszyste?

Jeżeli sami przygotowujemy pączki i widzimy, że wyszło nam ich zbyt dużo, to najlepiej szybko podjąć decyzję o mrożeniu słodkości, ponieważ znacznie smaczniejsze będą, gdy zamrozimy je bez cukru pudru lub polewy i ozdobimy je dopiero po odmrożeniu.

Samo rozmrażanie pączków nie zajmie nam wiele czasu. W momencie, gdy mamy ochotę na ten deser, wyciągamy go z zamrażarki i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza i gotowe.

Czytaj również: Babcia zdradziła mi sekret, jak smażyć pączki, żeby nie były twarde. To prostsze, niż myślisz

Jak wykorzystać czerstwe pączki?

Natomiast jeśli nie zdążyliśmy zamrozić naszych pączków i są one już czerstwe, to wciąż nic straconego. Nie powinniśmy ich wyrzucać, ponieważ możemy z nich przygotować inne, pyszne desery, do których wykorzystamy nasze pączki. Na przykład świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania:

  • grzanek,
  • zapiekanek z owocami,
  • spodów do tarty,
  • tiramisu (w tym przypadku kawałki pączków możemy ułożyć w miejsce biszkoptów).

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki