Reklama
Reklama

​Zbierz w ogrodzie i zrób domowy ocet. Wystarczą 2 składniki

W naszych ogrodach, a także na łąkach czy polach, rośnie wiele roślin, które niektórzy uważają za chwasty i chcą się ich skutecznie pozbyć. Jednak nie w każdym przypadku jest to dobre rozwiązanie, gdyż możemy stracić naprawdę wartościowe rośliny. Poznaj przepis na zdrowy, domowy ocet z mniszka lekarskiego.

Mniszek lekarski a mlecz. Jak rozróżnić te dwie podobne rośliny?

Wiele osób myli mniszek lekarski z mleczem, co nie jest niczym dziwnym, gdyż są bardzo podobne. Rozpoznanie różnic między tymi dwoma gatunkami roślin tylko na podstawie ich kwiatostanów jest trudne dla laika. Dlatego właśnie trzeba wiedzieć, na co zwrócić uwagę. Najważniejszą różnicą jest ilość kwiatostanów. W przypadku mniszka lekarskiego na szczycie łodygi znajduje się pojedynczy kwiat, z kolei mlecz charakteryzuje się tym, że z jednej łodygi wyrastają liczne kwiaty. Można również zauważyć różnice w liściach między tymi roślinami. Mniszek lekarski ma głęboko powycinane liście, a mlecz nie.

Sprawdź również: Tak zrobisz domowy spray na meszki. Używaj przed każdym spacerem

Zbieranie mniszka lekarskiego — gdzie, jak i kiedy?

Jeśli chcemy przygotować ocet z mniszka lekarskiego, musimy przede wszystkim nazbierać roślin. W tym celu najlepiej wybrać ekologiczne tereny, takie jak łąki czy pola, które znajdują się z dala od zanieczyszczeń generowanych przez zakłady przemysłowe. Idealną porą na zbieranie kwiatostanów mniszka lekarskiego jest kwiecień i maj. To właśnie w tych miesiącach znajdziemy najbardziej rozwinięte i soczyste rośliny. Pamiętajmy jednak o tym, by zbierać dobrze rozwinięte, świeże, zdrowe i o żółtym kolorze kwiatostany, bez oznak chorób lub uszkodzeń.

Przepis na ocet z mniszka lekarskiego

Kwiatostany mniszka lekarskiego rozłóż na czystym papierze i umieść na kilka godzin w jasnym i przewiewnym miejscu, by "odpoczęły" przed rozpoczęciem przetwarzania. Pozbędziesz się w ten sposób także ukrytych w nich owadów. Następnie dokładnie umyj kwiaty i włóż do połowy wysokości czystego, szerokiego słoja. Zrób zalewę w proporcjach 4 łyżki cukru na 1 litr wody. Roztworem w temperaturze pokojowej zalej mniszek lekarski. Słój przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zabezpiecz gumka. Raz lub dwa razy dziennie mieszaj zawartość słoja drewnianą łyżką. Po trzech tygodniach przecedź ocet przez gazę i wlej do wyparzonych buteleczek. Gotowe!

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie