Reklama
Reklama

Zawsze wrzucam to do słoika z suszonymi grzybami. Wystarczy odrobina, by nie spleśniały

Pysznymi grzybami możesz cieszyć się nie tylko teraz, lecz również poza sezonem. Aby móc delektować się ich smakiem w dowolnym momencie, wystarczy je jedynie wysuszyć. Jeśli obawiasz się, że spleśnieją, do słoika wraz z nimi wrzuć trochę konkretnego produktu z kuchennej szafki. Nie zepsują się, nie podejdą wilgocią, ani nie padną ofiarą moli.

Suszenie grzybów to chyba najlepszy sposób ich przechowywania. Pozwala zachować ich smak, aromat i właściwości odżywcze przez długi czas, dzięki czemu można delektować się nimi nawet w środku zimy. 

Dobrze wysuszone i umieszczone w szczelnym pojemniku grzyby będą nadawać się do spożycia długimi miesiącami. Jeśli nie chcesz, aby spleśniały, podeszły wilgocią czy padły ofiarą ataku szkodników do słoika wraz z borowikami, rydzami czy kurkami wrzuć także trochę produktu z kuchennej szafki.

Może cię zainteresować: Kupiłeś niedojrzałe pomidory? Umieść je w tym miejscu, a w mig się zaczerwienią

Jak przechowywać suszone grzyby? Papierowa torebka się nie nada

Wiele osób popełnia błąd, przez który suszone grzyby psują się na potęgę. Zapominają, że nigdy nie powinno się trzymać ich w miejscach wilgotnych, nasłonecznionych, w pobliżu źródeł ciepła tj. grzejnik czy kuchenka ani w nieszczelnych opakowaniach.

Papierowa torebka czy otwarty pojemnik absolutnie nie nadaje się do przechowywania grzybów. Podobnie jak płócienna torba, do której łatwo mogą dostać się owady. Najlepiej sprawdzi się zwykły, szczelny szklany słoik, metalowa puszka albo pojemnik do żywności. Pamiętaj też, aby przed umieszczeniem w naczyniu dokładnie wysuszyć grzyby. W przeciwnym razie pleśń prawie na pewno się rozwinie.

Czytaj również: Tego grzyba omijaj szerokim łukiem. Łatwo pomylić go z pieczarką, a jest trujący

Wrzuć to do słoja z suszonymi grzybami. Na pewno nie spleśnieją

W kuchennej szafce masz produkty, które warto włożyć do słoika z suszonymi grzybami, aby te szybko się nie popsuły. Jednym z nich jest surowy ryż. Wystarczy, że wrzucisz go garść do naczynia, a zadziałają jak naturalny pochłaniacz wilgoci, dzięki któremu twoje jedzenie zyska na trwałości.

Możesz również dodać do środka kilka liści laurowych lub parę ziaren ziela angielskiego, kilku skórek pomarańczy lub goździków, które również znane są ze swojego mocnego zapachu i właściwości odstraszających owady.

Zobacz też:

Tu grzyby dosłownie czekają na grzybiarzy. Koniecznie wybierz się do tego lasu

Tym domowym płynem w mig wyczyścisz fugi. Brud i pleśń zejdą w momencie

Prysznic brzydko pachnie? Wrzuć to do kabiny i zapomnij o problemie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | domowe sposoby | triki