Reklama
Reklama

Zaparcia i niestrawność odejdą w zapomnienie. Wystarczy łyżeczka dziennie

Niestrawność, zgaga i zaparcia to problemy, z którymi mierzy się wiele osób. Chcąc je załagodzić, warto sięgnąć po naturalne rozwiązanie będące niczym kojący opatrunek na podrażniony układ pokarmowy. Wystarczy już łyżka dziennie, aby poczuć różnicę i zadbać o organizm od środka. Poznaj najważniejsze właściwości siemienia lnianego, a ma ich całkiem sporo.

Siemię lniane to nasiona lnu, które choć niepozorne, zaliczają się do superfoods i od wielu lat cieszą się ogromną popularnością. Wszystko to dzięki wyjątkowym właściwościom zdrowotnym, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach. Sięgając codziennie po łyżeczkę siemienia lnianego, można w łatwy sposób wzbogacić swoją codzienną dietę i jednocześnie wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zalet tych niewielkich nasion jest jednak o wiele więcej.  

Na co pomaga siemię lniane? Wyjątkowe właściwości i wsparcie dla organizmu  

Siemię lniane już od wieków cenione jest za swoje niezwykłe właściwości, które działają na organizm wielotorowo. Szczególnie doceniane jest w kontekście zdrowia jelit, które są podstawą dla dobrego funkcjonowania całego organizmu. Regularne spożywanie siemienia lnianego wpływa na układ pokarmowy na kilka sposobów. 

Przede wszystkim to bogate źródło błonnika rozpuszczalnego oraz nierozpuszczalnego. Ten pierwszy powleka ściany jelit, łagodzi podrażnienia, a także reguluje rytm wypróżnień. Błonnik nierozpuszczalny działa natomiast niczym “miotełka", która oczyszcza jelita z resztek pokarmowych, a także wspomaga ich prawidłową perystaltykę, zapobiegając zaparciom.  

To także cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają układ krążenia i wpływają na pracę mózgu. W skład siemienia lnianego wchodzą również lignany, czyli silne przeciwutleniacze, witaminy, takie jak A, C, D, E, K i te z grupy B, a także składniki mineralne, wśród których wymienia się fosfor, magnez, wapń, żelazo czy też cynk.  

Zobacz także: Smakuje śliwkami, odchudza i detoksykuje organizm. Koreanki piją codziennie

Siemię lniane na jelita. Naturalna regulacja trawienia i pomoc przy zaparciach  

Siemię lniane to skarbnica zdrowia, która najbardziej słynie z łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W naturalny sposób zapobiega zaparciom lub biegunkom, poprawiając ruchy perystaltyczne jelit. Z kolei śluz zawarty w nasionach powleka warstwą ochronną śluzówkę, przez co zabezpiecza ją przed drażniącym działaniem kwasu solnego. Regularne spożywanie siemienia lnianego pomaga więc łagodzić wiele dolegliwości bólowych związanych z przewodem pokarmowym.  

Dzięki lepszemu trawieniu wspiera również proces odchudzania, gdyż siemię lniane daje na długo poczucie sytości. To także naturalny sposób na obniżenie cholesterolu, co prowadzi do zmniejszenia ryzyka chorób serca i układu krążenia. Na tym jednak wciąż nie koniec. Siemię lniane działa przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjne, co łagodzi stany zapalne w organizmie, w tym te związane z układem pokarmowym. Po te niepozorne nasiona warto sięgnąć również w kontekście pielęgnacji skóry oraz włosów.  

Przeczytaj też:  Zbierz w ogrodzie i zrób sok, póki trwa sezon. Do jesiennej herbaty będzie, jak znalazł

Jak stosować siemię lniane? Najskuteczniejsze formy 

Siemię lniane można kupić w dwóch wersjach — jako całe nasiona lnu lub w formie mielonej. Przy zakupie warto zdecydować się na tę pierwszą wersję i mielić ją w domu bezpośrednio przed wykorzystaniem. W ten sposób unikniesz utracenia cennych właściwości tych ziaren.  

Jedną z najpopularniejszych opcji spożywania siemienia lnianego jest forma kleiku, którą przygotujesz z 1-2 łyżeczek nasion i gorącej (ale niewrzącej) wody. Taką mieszankę warto pić rano, najlepiej na czczo, aby zapewnić jelitom dodatkową warstwę ochronną. Ponadto siemię lniane w obu wersjach sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, owsianek, smoothie, a także do wypieków. To małe ziarenka o wielkiej mocy, dla których warto znaleźć miejsce w swojej codziennej diecie. Jelita z pewnością będą ci wdzięczne.

Zobacz też:

Gdzie wyrzucić starą patelnię? To pytanie zadaje ponad 700 osób miesięcznie

Twoje ręczniki będą śnieżnobiałe przez lata. Wystarczy, że do prania dodasz to

Grzyby po rozmrożeniu są miękkie i bez smaku? Zapewne popełniasz ten błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby