Reklama
Reklama

Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł

Jesienią i zimą warto dodatkowo wspierać odporność swojego organizmu. Dobrym pomysłem jest wykorzystywanie naturalnych sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie własnego syropu z tego, co zazwyczaj błędnie ląduje w koszu na śmieci. Sprawdź, z czego zrobić prosty i skuteczny syrop, który pozwoli nam uniknąć infekcji.

Mandarynki słyną z tego, że obfitują w witaminy i inne cenne składniki. Jednak okazuje się, że znajdują się one nie tylko w soczystym miąższu, ale i w skórce, którą zazwyczaj nieświadomie wyrzucamy. Jest to błędem, ponieważ możemy przygotować z niej między innymi świetny syrop, wzmacniający odporność. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Właściwości skórek z mandarynek - jak mogą wpływać na nasz organizm?

Skórki mandarynek często niesłusznie są niedoceniane, a to właśnie w nich znajduje się wiele cennych składników, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Między innymi obfitują one we flawonoidy, które odpowiedzialne są za aktywne chronienie organizmu przed chorobami układu krwionośnego,  a także regulują ilość cukru czy zapobiegają miażdżycy.

Co więcej, skórka z mandarynki stanowi bogate źródło mikroelementów i witamin, w tym witaminy A i C. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który wspiera układ odpornościowy, przeciwdziałając różnego rodzaju infekcjom.

Natomiast witamina A wspiera walkę z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za procesy starzenia. Poprawia ona również stan skóry oraz włosów, a także chroni przed chorobami oczu. Skórka z mandarynki posiada także inne cenne minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez czy fosfor.

Czytaj również: Ten miód nie ma żadnych witamin. Niestety, Polacy kupują go bardzo często

Jak przygotować syrop ze skórek mandarynek?

W okresie jesienno-zimowym warto wykorzystać skórki z mandarynki do przygotowania skutecznego syropu na przeziębienie. Przyrządzenie go jest niezwykle łatwe. Wystarczy, że umyte skórki zetrzemy na tarce, a następnie przełożymy je do słoika i zasypiemy cukrem. Odstawiamy słoik w ciepłe miejsce i po upływie kilku godzin, możemy zlać nasz syrop do szczelnie zamykanej butelki.

Tak przygotowany syrop ze skórek mandarynki można pić codziennie. Spożywając jedną łyżeczkę każdego dnia, zwiększymy swoją odporność. Natomiast w przypadku infekcji, zadziała on przeciwzapalnie oraz wykrztuśnie.

Co jeszcze można zrobić ze skórek po mandarynkach?

Ze skórek po mandarynkach możemy również przygotować inne rzeczy. Jednym z pomysłów jest zrobienie rozgrzewającego naparu. Zanim jednak wrzucimy skórki do kubka, powinniśmy je dokładnie umyć z zanieczyszczeń. Następnie sparzamy skórkę wrzątkiem i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do herbaty z miodem i imbirem. Taki napój świetnie rozgrzeje w zimny dzień oraz wzmocni układ odpornościowy.

Innym sposobem na wykorzystanie skórek mandarynek jest ich ususzenie. Ścieramy je tarce o grubych oczkach i rozkładamy na papierze na kaloryferze. Po kilku godzinach możemy je przełożyć do słoika. Będą one świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, ciast oraz do herbaty.

Zobacz też:

Włóż to do słoika z suszonymi grzybami. Więcej się nie popsują

Gdzie wyrzucasz zepsute lampki choinkowe? Jeśli do tego kosza, popełniasz kosztowny błąd

Robisz to przy okazji smażenia? Twoja patelnia będzie do wyrzucenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | zdrowie