Wystarczy garść dziennie, by obniżyć ciśnienie i wzmocnić odporność przed zimą
W kuchni coraz częściej wykorzystuje się pistacje. Te małe, zielone orzeszki nie tylko wspaniale smakują, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Przykładowo wzmacniają odporność, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą. Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne pistacji, a na pewno włączysz je do swojej diety.
Pistacje uznajemy za jedną z najzdrowszych przekąsek. Mimo że są produktem wysokokalorycznym, to ich mała ilość nie szkodzi diecie, a za to może przynieść liczne korzyści dla naszego zdrowia. Jakie właściwości mają pistacje? Do czego warto je dodawać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.
Jak wspomniano, pistacje są kaloryczne, ponieważ mają 560 kcal w 100 g. Składają się w 67% z tłuszczów, 20% z węglowodanów i 15% z białka.
Te orzechy zawierają w swoim składzie witaminy: C, E oraz B6, a także minerały tj. potas, fosfor, cynk, magnez, wapń.
Przykładowo witamina C zapobiega przeziębieniom i grypie. Witamina B6 tworzy silny układ odpornościowy, a witamina E usuwa z organizmu wolne rodniki.
Wysoka zawartość potasu reguluje równowagę kwasowo-zasadową i pomaga w detoksykacji. Ten minerał wpływa także korzystnie na mięśnie i ciśnienie krwi. Z kolei wapń wzmacnia mięśnie i kości.
Oprócz wspomnianych wyżej witamin i minerałów pistacje zawierają też kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega 3, obniżające cholesterol.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Napar z szałwii, oregano i tymianku na długowieczność - właściwości zdrowotne i przepis
Regularne spożywanie pistacji poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Te orzechy wspomagają pracę naczyń krwionośnych, a także regulują poziom cukru we krwi, co jest ważne u osób cierpiących na cukrzycę. Dodatkowo regulują bakterie jelitowe, bezpośrednio związane z cukrzycą typu II.
Jak wspomniano, pistacje neutralizują wolne rodniki, a więc zmniejszają ryzyko wystąpienia raka, zawału serca i artretyzmu. Z kolei zawarte w nich przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się skóry. Dzięki nim cera wygląda na zdrową i promienną.
Te orzechy wpływają również pozytywnie na wzrok. Wszystko to za sprawą zwiększania poziomu luteiny w organizmie człowieka.
Pistacjami można uzupełnić wiele zdrowych i pożywnych dań. Z pewnością wzbogacą ich smak i dodatkowo wspomogą nasze zdrowie. Z czym zatem warto je jeść?
Te małe, zielone orzeszki wspaniale komponują się z owsianką z dodatkiem jogurtu greckiego i ulubionych owoców. Pistacje pasują do smoothie np. zrobionego z banana, szpinaku, awokado i mleka. Polecamy też dorzucanie ich do różnych sałatek.
Zobacz też:
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie