Wystarczy garść dziennie, by obniżyć ciśnienie i wzmocnić odporność przed zimą
W kuchni coraz częściej wykorzystuje się pistacje. Te małe, zielone orzeszki nie tylko wspaniale smakują, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Przykładowo wzmacniają odporność, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą. Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne pistacji, a na pewno włączysz je do swojej diety.
Pistacje uznajemy za jedną z najzdrowszych przekąsek. Mimo że są produktem wysokokalorycznym, to ich mała ilość nie szkodzi diecie, a za to może przynieść liczne korzyści dla naszego zdrowia. Jakie właściwości mają pistacje? Do czego warto je dodawać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.
Jak wspomniano, pistacje są kaloryczne, ponieważ mają 560 kcal w 100 g. Składają się w 67% z tłuszczów, 20% z węglowodanów i 15% z białka.
Te orzechy zawierają w swoim składzie witaminy: C, E oraz B6, a także minerały tj. potas, fosfor, cynk, magnez, wapń.
Przykładowo witamina C zapobiega przeziębieniom i grypie. Witamina B6 tworzy silny układ odpornościowy, a witamina E usuwa z organizmu wolne rodniki.
Wysoka zawartość potasu reguluje równowagę kwasowo-zasadową i pomaga w detoksykacji. Ten minerał wpływa także korzystnie na mięśnie i ciśnienie krwi. Z kolei wapń wzmacnia mięśnie i kości.
Oprócz wspomnianych wyżej witamin i minerałów pistacje zawierają też kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega 3, obniżające cholesterol.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Napar z szałwii, oregano i tymianku na długowieczność - właściwości zdrowotne i przepis
Regularne spożywanie pistacji poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Te orzechy wspomagają pracę naczyń krwionośnych, a także regulują poziom cukru we krwi, co jest ważne u osób cierpiących na cukrzycę. Dodatkowo regulują bakterie jelitowe, bezpośrednio związane z cukrzycą typu II.
Jak wspomniano, pistacje neutralizują wolne rodniki, a więc zmniejszają ryzyko wystąpienia raka, zawału serca i artretyzmu. Z kolei zawarte w nich przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się skóry. Dzięki nim cera wygląda na zdrową i promienną.
Te orzechy wpływają również pozytywnie na wzrok. Wszystko to za sprawą zwiększania poziomu luteiny w organizmie człowieka.
Pistacjami można uzupełnić wiele zdrowych i pożywnych dań. Z pewnością wzbogacą ich smak i dodatkowo wspomogą nasze zdrowie. Z czym zatem warto je jeść?
Te małe, zielone orzeszki wspaniale komponują się z owsianką z dodatkiem jogurtu greckiego i ulubionych owoców. Pistacje pasują do smoothie np. zrobionego z banana, szpinaku, awokado i mleka. Polecamy też dorzucanie ich do różnych sałatek.
Zobacz też:
Nie uwierzysz, czym najszybciej usuniesz stary tłuszcz. Wystarczy kilka kropel
Zrób to, póki trwa lato. Materac będzie wyglądał, jak nowy
Nigdy nie myj tym telewizora. Wyląduje na śmietniku szybciej, niż myślisz