Reklama
Reklama

Wymocz suszone grzyby w tym płynie. Będą obłędnie smaczne

Dziś do moczenia suszonych grzybów najczęściej wykorzystywana jest zwykła woda. W dawnych czasach było to jednak nie do pomyślenia. Nasze prababcie miały inny, sprawdzony sposób, aby popularny przysmak zachwycał smakiem, aromatem i był miękki jak chmurka. Wypróbuj tę starą metodę, a na pewno nie pożałujesz.

Suszone grzyby często goszczą na polskich stołach w okresie świąteczno-noworocznym. Znany przysmak idealnie nadaje się do przygotowywania aromatycznych zup i sosów. Możesz go także wykorzystać jako dodatek do mięs, krokietów, uszek czy pierogów. 

Musisz jednak wiedzieć, jak namoczyć grzyby suszone, aby były niebiańsko smaczne i miękkie. Zafundowanie leśnym owocom kąpieli w wypełnionym wodą garnku to zdecydowanie najpopularniejsza metoda. Niekoniecznie jednak najlepsza.

Moczenie suszonych grzybów - dlaczego warto to robić?

Moczenie suszonych grzybów nie jest konieczne, jednak warto to robić. Czynność ta przywraca im wilgoć i poprawia konsystencję, nie wspominając już o dodatkowym oczyszczeniu z piasku czy innych niespodzianek, które mogą czaić się pod kapeluszami.

Nie wspominając już o tym, że moczenie suszonych grzybów usuwa goryczkę i ułatwia ich dalszą obróbkę (gotowanie, smażenie). Można zafundować im kąpiel w wodzie - osolonej lub nie. To najczęściej wybierany sposób na ich przygotowanie do wykorzystania w kuchni, ale są również inne sposoby. 

Może cię zainteresować: Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki

Zapomnij o wodzie. Moczenie grzybów w mleku jest znacznie lepszym pomysłem

Moczenie grzybów w mleku to stara, babcina metoda, która może przynieść wiele korzyści. Poprawi smak dań z leśnymi darami, ponieważ dzięki niej podgrzybki, borowiki czy maślaki będą delikatniejsze w smaku i bardziej miękkie. 

W przeciwieństwie do moczenia w wodzie, suszone grzyby wymoczone w mleku będą także bardziej kremowe. Pamiętaj jednak, że powinno być ono letnie i koniecznie lekko osolone.

Czytaj również: Karp, makowiec czy barszcz z uszkami? Sprawdź, którą potrawą wigilijną jesteś

Jak długo moczyć grzyby w mleku? Dzięki temu wyjdą idealne

Moczenie w mleku suszonych grzybów powinno trwać około 4-5 godzin, aby były idealne. Muszą być całkowicie zanurzone w płynie (możesz je obciążyć np. talerzykiem). 

Po upływie tego czasu wyjmij grzyby z garnka. Odczekaj chwilę, odcedź je delikatnie, przełóż do drugiego naczynia, zalej wodą i ugotuj. Pilnuj, by się nie przypaliły. 

Zobacz też:

Barszcz nakapał na obrus? Tak ekspresowo usuniesz plamę

Jest jeszcze zdrowszy, niż miód. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by zwiększyć odporność

Kupujesz cukier waniliowy do świątecznych wypieków? Koniecznie zwróć na to uwagę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | domowe sposoby | triki