Reklama
Reklama

Działa jak tarcza ochronna na jesienne infekcje. Wystarczy szczypta dziennie

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym są na wagę złota. Tuż obok uwielbianego miodu i coraz popularniejszego propolisu na uwagę zasługuje również inny produkt, za którego powstanie odpowiadają pszczoły. Pełen witamin, minerałów i innych wartości odżywczych jest doskonałym wsparciem w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie. Dowiedz się więcej i koniecznie włącz do swojej codzienności.

Nie od dzisiaj wiadomo, że produkty wytwarzane przez pszczoły pełne są cennych składników i prozdrowotnych właściwości. Dużo mówi się na temat potencjału zdrowotnego miodu, pierzgi czy propolisu, ale wciąż za mało słyszy się o tym, co skrywa w sobie pyłek pszczeli. Choć niepozorny, jest prawdziwą bombę składników odżywczych. Wystarczy już odrobina każdego dnia, by organizm był ci za to wdzięczny.  

Pyłek pszczeli — naturalny skarb z ula. Co o nim wiadomo?

Pyłek pszczeli, często określany również pyłkiem kwiatowym to naturalny produkt zbierany przez pszczoły z kwiatów, by następnie zostać przetworzonym i zmagazynowanym w ulu. W wyniku zachodzących procesów powstaje produkt, który choć malutki, pełen jest dobroczynnych składników odżywczych. Dla człowieka jest to prawdziwa skarbnica zdrowia.  

Sam pyłek pszczeli to bowiem ponad 200 substancji biologicznie aktywnych, przez co często nazywany jest “superfoodem prosto z ula". Co ciekawe, składa się głównie z białka, gdyż jest go aż tam 22,4 g na 100 g produktu. Dzięki temu zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  

Ponadto to bogactwo witamin, wśród których wymienia się witaminy A, C, E, D K i liczne witaminy z grupy B, a także minerałów, takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź czy też selen. Dodatkowo w pyłku pszczelim obecne są kwasy tłuszczowe, a także enzymy i flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.  

Przeczytaj również: Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne

Na co pomaga pyłek pszczeli? Działanie i zastosowanie  

Dzięki takiej obfitości składników odżywczych pyłek pszczeli działa na organizm wielotorowo. Warto zwrócić uwagę na niego szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ten produkt pochodzenia pszczelego działa wzmacniająco, regenerująco i odżywczo. Pobudza układ immunologiczny do funkcjonowania, przez co zwiększa odporność na infekcje. W razie choroby pomaga z kolei szybciej powrócić do zdrowia i poradzić sobie z osłabieniem.  

Pyłek pszczeli wykazuje również cenne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, przez co chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo pobudza apetyt, wpływa na przemianę materii, a także całokształtnie wzmacnia organizm. Wykazuje również właściwości detoksykacyjne, które są ukłonem w stronę lepszej pracy wątroby. 

Właściwości pyłku pszczelego to dodatkowo wsparcie dla lepszej koncentracji i nastroju. Poprzez obecność witamin z grupy B i minerałów, takich jak magnez, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, pomagając między innymi niwelować objawy zmęczenia psychicznego i fizycznego. Co ciekawe, coraz więcej osób sięga po pyłek pszczeli ze względu na jego korzystny wpływ na skórę, włosy oraz paznokcie.  

Może cię zainteresować: Zaparcia i niestrawność odejdą w zapomnienie. Wystarczy łyżeczka dziennie

Co jeszcze warto wiedzieć o pyłku pszczelim? Sięgaj po niego codziennie

Pyłek pszczeli na co dzień można stosować na kilka sposób. Najczęściej spożywany jest w postaci suszonego pyłku lub pyłku rozpuszczonego w wodzie. Dobrze zacząć od przyjmowania 1 łyżeczki pyłku dziennie, by później stopniowo dojść do 1 łyżki stołowej na dzień. Dobrze wieczorem przed snem wsypać pyłek do szklanki z letnią wodą i pozostawić na noc, by o poranku napój był gotowy do wypicia.  

Rozpuszczony pyłek można urozmaicić odrobiną miodu lub sokiem z cytryny. Spożywany regularnie wzmocni odporność, a także wesprze organizm na wielu płaszczyznach. Przed rozpoczęciem przyjmowania pyłku pszczelego dobrze dowiedzieć się na temat ewentualnych przeciwwskazań. Z pewnością nie powinny po niego sięgać osoby z alergią na produkty pochodzące od pszczół.  

Zobacz też:

​Wkładasz naczynia do zmywarki w ten sposób? Nie dziw się, że po myciu dalej są brudne

Nie stawiaj tego na grobach 1 listopada. Konsekwencje będą poważne

Grzyby mrożę tylko w ten sposób. Są smaczne i aromatyczne nawet rok później

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby