Reklama
Reklama

Wrzuć 1 kostkę lodu do zupy. Natychmiastowy efekt cię zaskoczy

Niedopracowana technika przygotowania wywaru może doprowadzić do tego, że rosół zrobi się mętny. To często się zdarza początkującym kucharzom, jednak w takiej sytuacji wciąż jednak możesz go uratować. Wystarczy, że wrzucisz kostkę lodu do zupy. To nie żart. Włóż ją tam, a efekt pozytywnie cię zaskoczy.

Włożenie mięsa do gorącej wody powoduje szybkie ścięcie się białka, przez co rosół robi się mętny. Inne popularne błędy, które również mogą do tego doprowadzić to gotowanie na wysokim ogniu i niezbieranie gromadzących się na powierzchni wywaru szumowin.

Niezależnie od tego, który z nich popełnisz, masz dwie opcje - możesz zaakceptować fakt, że zupa straciła swój szlachetny wygląd, albo spróbować przywrócić jej przejrzystość stosując prosty trik z kostką lodu z zamrażarki.

Dlaczego warto wrzucić do rosołu kostkę lodu? Zmętniałą zupę możesz uratować

Jeśli chcesz cieszyć się przejrzystą esencją, do zmętniałej zupy możesz wrzucić kostkę lodu. Wystarczy już jedna, ale najlepiej włóż do garnka 3-4 sztuki za jednym razem i poczekaj kilka minut aż bulion całkowicie wystygnie. Tłuszcz oblepi kostkę lodu, dzięki czemu pozbędziesz się problemu nieapetycznych szumowin. 

Kostka lodu w rosole ma jeszcze jedno pozytywne zastosowanie. Powinieneś zawsze dodawać ją do gotującej się zupy. Poza tym, że przywraca przejrzystość esencji sprawia bowiem także, że warzywa zachowują swój wyrazisty kolor i jędrność mimo obróbki termicznej. 

Może cię zainteresować: Brzydko pachnie, ale działa cuda na cerę i włosy. Kupisz w aptece za 5 złotych

Co dodać do rosołu poza kostkami lodu? Te składniki podkręcą smak wywaru

Poza kostkami lodu do rosołu warto dodawać także inne składniki. Niektóre mogą podkręcić smak wywaru i sprawić, że ten będzie smakował o niebo lepiej aniżeli w tradycyjnej wersji. Do gotującej się zupy możesz wrzucić opaloną cebulę, albo podsmażone na patelni warzywa, dzięki temu bulion będzie bardziej wyrazisty. 

Dobrym pomysłem jest także wlanie do zbyt tłustego rosołu odrobiny soku z cytryny albo jabłka. Ich kwaskowaty posmak sprawi, że wywar stanie się lepiej zbilansowany i nie będzie tak ciężki. Natomiast zbyt ostrą zupę uratuje odrobina cukru, albo pomidorów.

Zobacz też:

Zrób to z oknami jesienią. Uszczelnisz je, a rachunki za ogrzewanie zimą spadną

Większość grzybiarzy omija je szerokim łukiem. Mało kto wie, że są jadalne

Wrzuć do suszarki bębnowej. Na zawsze zapomnisz o prasowaniu ubrań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby