Włóż do słoika i zostaw na kilka dni. To najlepsza antygrypina na jesień i zimę
W okresie jesienno-zimowym warto mieć pod ręką naturalny sok na poprawę odporności. Jeszcze w październiku przygotuj własną domową antygrypinę, wykorzystując owoce, warzywa i przyprawy, aby wzmocnić swój organizm. Ten przepis z internetu jest prosty, więc nie zwlekaj, bo walka z sezonowymi przeziębieniami będzie o wiele łatwiejsza.
O zdrowie należy dbać przez cały rok, jednak w okresie jesienno-zimowym wsparcie organizmu jest szczególnie ważne. Aby zwalczyć łagodne sezonowe przeziębienia, w wielu przypadkach wcale nie trzeba "faszerować się" medykamentami. Wystarczy spożywać wartościowe produkty, szczególnie owoce czy warzywa.
Przełom października i listopada jest idealnym momentem, aby zrobić domową antygrypinę - naturalny sok wspomagający odporność, który jest skarbnicą witamin i minerałów. Sięgaj po niego naprzemienne z syropem z cebuli czy mlekiem z czosnkiem, a na "pewno postawi cię na nogi".
Czytaj również: "Owoc aniołów" ma masę witamin, lecz w Polsce mało kto po niego sięga
Zdrowotne właściwości antygrypiny są znane od dawna. W zależności od tego, jakie konkretnie składniki się w niej znajdą, zawarte w soku witaminy i minerały mogą zadziałać przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie (np. miód, czosnek, cytryna).
Przede wszystkim jednak mają wzmocnić odporność i wspomóc organizm w walce z infekcją czy kaszlem. W antygrypinie może także znaleźć się sok z grejpfruta (naturalny antybiotyk), imbir przyspieszający przemianę materii, poprawiający trawienie czy łagodzący objawy przeziębienia.
Może cię zainteresować: Przyrządzasz jajka w ten sposób? Tracą wszystkie właściwości zdrowotne
Oto jeden z najlepszych przepisów na antygrypinę, który znaleźliśmy niedawno w internecie na Instagramie na kanale ziolowyzakatek_pauli. Przygotowanie mikstury nie jest skomplikowane.
Wystarczy zaopatrzyć się w dobrze wyparzony słoik oraz kilka składników (polecamy dodać w bonusie również grejpfruta):
- miód - 175 g
- imbir - 1,5 cm
- wodę przegotowaną - 150 ml
- kurkumę - 1/2 łyżeczki
- sok z cytryn - 2 sztuki
- czosnek - 3-4 ząbki
- pieprz - szczypta
Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce. Cytryny wyciśnij, aby uzyskać sok (im więcej, tym lepiej). Składniki połącz i przełóż do wyparzonego słoika, dolej miód np. wielokwiatowy. Dorzuć kurkumę, szczyptę pieprzu i zalej wszystko przegotowaną wodą.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, a gotowy syrop przelej po dwóch dniach do szklanej butelki. Taki domowy sok może stać w lodówce kilka tygodni.
Zobacz też:
Więcej nie kupisz proszku do prania. Wystarczy, że przyniesiesz z parku to
Wsyp do woreczka i zostaw w samochodzie. Szyby przestaną parować
Ten owoc poprawia pamięć. Kiedyś wszyscy się zajadali, dziś mało kto go pamięta