Reklama
Reklama

Włóż do słoika i zostaw na kilka dni. To najlepsza antygrypina na jesień i zimę

W okresie jesienno-zimowym warto mieć pod ręką naturalny sok na poprawę odporności. Jeszcze w październiku przygotuj własną domową antygrypinę, wykorzystując owoce, warzywa i przyprawy, aby wzmocnić swój organizm. Ten przepis z internetu jest prosty, więc nie zwlekaj, bo walka z sezonowymi przeziębieniami będzie o wiele łatwiejsza.

O zdrowie należy dbać przez cały rok, jednak w okresie jesienno-zimowym wsparcie organizmu jest szczególnie ważne. Aby zwalczyć łagodne sezonowe przeziębienia, w wielu przypadkach wcale nie trzeba "faszerować się" medykamentami. Wystarczy spożywać wartościowe produkty, szczególnie owoce czy warzywa. 

Przełom października i listopada jest idealnym momentem, aby zrobić domową antygrypinę - naturalny sok wspomagający odporność, który jest skarbnicą witamin i minerałów. Sięgaj po niego naprzemienne z syropem z cebuli czy mlekiem z czosnkiem, a na "pewno postawi cię na nogi".

Czytaj również: "Owoc aniołów" ma masę witamin, lecz w Polsce mało kto po niego sięga

Dlaczego warto pić antygrypinę? Właściwości antygrypiny "postawią cię na nogi"

Zdrowotne właściwości antygrypiny są znane od dawna. W zależności od tego, jakie konkretnie składniki się w niej znajdą, zawarte w soku witaminy i minerały mogą zadziałać przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie (np. miód, czosnek, cytryna). 

Przede wszystkim jednak mają wzmocnić odporność i wspomóc organizm w walce z infekcją czy kaszlem. W antygrypinie może także znaleźć się sok z grejpfruta (naturalny antybiotyk), imbir przyspieszający przemianę materii, poprawiający trawienie czy łagodzący objawy przeziębienia.

Może cię zainteresować: Przyrządzasz jajka w ten sposób? Tracą wszystkie właściwości zdrowotne

Domowa antygrypina - przepis idealny na jesień i zimę. Jak przygotować antygrypinę?

Oto jeden z najlepszych przepisów na antygrypinę, który znaleźliśmy niedawno w internecie na Instagramie na kanale ziolowyzakatek_pauli. Przygotowanie mikstury nie jest skomplikowane. 

Wystarczy zaopatrzyć się w dobrze wyparzony słoik oraz kilka składników (polecamy dodać w bonusie również grejpfruta):

  • miód - 175 g
  • imbir - 1,5 cm
  • wodę przegotowaną - 150 ml
  • kurkumę - 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryn - 2 sztuki
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • pieprz - szczypta

Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce. Cytryny wyciśnij, aby uzyskać sok (im więcej, tym lepiej). Składniki połącz i przełóż do wyparzonego słoika, dolej miód np. wielokwiatowy. Dorzuć kurkumę, szczyptę pieprzu i zalej wszystko przegotowaną wodą. 

Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, a gotowy syrop przelej po dwóch dniach do szklanej butelki. Taki domowy sok może stać w lodówce kilka tygodni.

Zobacz też:

"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają

Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł

Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie