Włącz ten owoc do diety. Ma wiele witamin i spala tłuszcz nawet kiedy śpisz
Jesteś w trakcie diety odchudzającej? Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, to warto włączyć co codziennego jadłospisu konkretny owoc. Okazuje się, że potrafi spalać tłuszcz, nawet w trakcie snu. Poza tym zawiera wiele witamin. Niestety zapominamy o nim zimą, ponieważ sezon na niego przypada latem.
Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa i owoce. Na szczególną uwagę zasługuje...melon, o którym nie pamiętamy zimą, a szkoda. Ten owoc, spokrewniony z ogórkiem, jest niskokaloryczny i wykazuje właściwości przeczyszczające. Zacznij uzupełniać nim posiłki, a szybko zauważysz spadek wagi.
Melon jest jednoroczną rośliną dyniowatą, balansującą smakiem pomiędzy ogórkiem, a arbuzem. Może być słodki albo lekko gorzki - w zależności od odmiany. Zapewnia orzeźwienie w trakcie upalnych dni, jednak warto go jeść przez cały rok.
Melon składa się aż w 90% z wody i jest niskokaloryczny - w 100 g ma jedynie 33 kalorie. Dużą rolę w procesie odchudzania odgrywa cytrulina, będąca aminokwasem, przyspieszającym spalanie tłuszczu.
Ten owoc pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów również dzięki właściwościom oczyszczającym, detoksykacyjnym i moczopędnym. Zmniejsza apetyt oraz wspiera usuwanie nadmiaru płynów z organizmu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co zrobić, aby miód nie stracił swoich wartości odżywczych? Pamiętaj o tym
Melon wpływa pozytywnie na wzrok, skórę, włosy i paznokcie. Poza tym działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ze względu na zawartość karotenoidów wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Ten owoc ma w swoim składzie duże ilości witaminy C, dlatego wzmacnia odporność, tym samym zapobiegając infekcjom. Znajdziemy w nim również dużo potasu, dzięki któremu pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Z kolei błonnik wspomaga trawienie i przynosi ulgę w zaparciach.
Melon warto wdrożyć do diety nie tylko ze względu na odchudzanie, ale też na ułatwianie zasypiania, poprawę koncentracji i nastroju.
Melona możemy jeść samodzielnie. Wystarczy przekroić go na pół i wydrążyć pestki łyżką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pokroić owoc w ćwiartki i w ten sposób wyjadać jego miąższ.
Melon stanowi wspaniały dodatek do jogurtów, naleśników czy owsianek. Możemy też zrobić z niego zdrową przekąskę, zawijając jego kawałki w szynkę parmeńską.
Ten owoc jest świetny jako składnik orzeźwiających sałatek owocowych. Można go również zmiksować na pyszne smoothie lub przygotować z niego chłodnik z dodatkiem mięty i limonki. Doskonale komponuje się też z serami, tworząc eleganckie przystawki na przyjęcia.
Zobacz też:
Pij rano zamiast kawy. Pobudzi cię do działania i w dodatku przyśpieszy metabolizm
Zamiast do kosza, wrzuć do pralki. Niepozorne resztki usuwają plamy i wybielają lepiej niż ACE
Tak szybko usuniesz plamy z sosu pomidorowego. Trik zdradziła mi babcia