Reklama
Reklama

Robisz to z miodem? Uważaj, może stracić swoje wartości odżywcze

Po miód chętnie sięgamy zimą, wielu z nas dodaje go do herbaty, aby uniknąć przeziębienia. Jest to bardzo dobry sposób, jednak musimy pamiętać, że niektóre błędy mogą sprawić, że straci on wiele składników odżywczych, a co za tym idzie, nie zadziała, tak jak powinien. Czego nie robić z miodem? Jak go nie przechowywać?

Rozgrzewająca herbata z miodem w zimowy wieczór to coś, po co chętnie sięgamy. Jednak nie zawsze będzie ona pełna witamin i minerałów, które wspierają organizm. Miód jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości, utarło się również, że się nie psuje, przez co można go przechowywać w dowolny sposób. Jednak nie jest to do końca prawda. Miód się nie psuje, jednak może tracić swoje wartości odżywcze. Wtedy też dodawanie go np. herbaty w czasie przeziębienia nie będzie wsparciem dla organizmu. 

Jak przechowywać miód, aby nie tracił swoich wartości odżywczych? 

W miodzie znajdziemy liczne witaminy i minerały, które wspierają pracę całego organizmu w tym układu trawiennego czy też odpornościowego. Składnik ten jest również często określany najstarszym antybiotykiem świata. Korzyści wynikające z jego spożywania są potwierdzone przez setki badań, jednak często zapominamy o tym, że zbyt wysoka temperatura może zniszczyć cenne składniki odżywcze znajdujące się w miodzie. 

Kto nie zostawił nigdy słoiczka miodu przy kuchence lub ciepłym czajniku? Dodając ten składnik do ciast czy też herbat często stawiamy go w ciepłym miejscu, co może mieć negatywne skutki. Wysoka temperatura powoduje zniszczenie wielu mikroelementów znajdujących się w miodzie. Ponadto częstym błędem jest także niedokręcanie słoika, przez co miód chłonie wodę, zapachy i inne elementy z otoczenia, co również nie służy jego prozdrowotnym właściwościom. 

Miód najlepiej przechowywać w chłodniejszym pomieszczeniu z dala od kuchenki. Najlepiej, aby temperatura wynosiła 18-20 st. C. Jeśli mamy piwniczkę lub spiżarnię, w której panuje ok. 10 - 15 st. C to również możemy przechowywać tam miód — niższa temperatura będzie zdecydowanie lepsza niż wyższa. Otwartego miodu nie musimy trzymać w lodówce, ale jeśli mamy miejsce, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go tam przechowywać, ale musimy pamiętać, że wtedy się on skrystalizuje. 

Przeczytaj również: Jest jeszcze zdrowszy, niż miód. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by zwiększyć odporność

Czego unikać przy dodawaniu miodu do herbaty? 

Miód najczęściej dodajemy do herbaty, jednak, aby zachować jego prozdrowotne właściwości warto pamiętaj o jednej bardzo ważnej kwestii — nie powinniśmy dodawać go do wrzątku. Miód zaczyna tracić wartości odżywcze w temperaturze powyżej 40 st. C. Dlatego też nie warto dodawać go od razu do zalanej herbaty, lepiej odczekać, aby wystygała oraz później dodać ten słodki i zdrowy dodatek. 

Dodatkowo powinniśmy pamiętać, żeby nie nakładać miodu metalowymi łyżeczkami. Miód ma odczyn kwaśny, przez co może powodować korozję metalu, dlatego też nie powinno się zostawić w nim metalowych łyżeczek. Lepszą opcją będą drewniane. Oczywiście herbatę z miodem możemy pomieszać standardową łyżką. 

Zobacz też:

Owiń kluczyki do samochodu folią aluminiową. Pożegnasz poważny problem

Plamy z oleju na kostce brukowej nie będą już straszyć gości. Tak usuniesz je bez szorowania

Tak wyczyścisz nawet najbardziej zabrudzone fugi. Wystarczy domowa pasta za grosze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | triki