Większość osób omija tego grzyba. Tylko wytrawni grzybiarze wiedzą, jaki jest smaczny
Większość grzybiarzy ma swoje ulubione okazy, których najczęściej szuka w lasach. Mnóstwo osób zbiera prawdziwki, kozaki, maślaki, podgrzybki brunatne czy też kanie. Jednak wśród drzew znajdziemy także wiele innych jadalnych gatunków, które świetnie nadają się do rozmaitych dań, jeden z takich grzybów jest często omijany, a to błąd.
Październik to dobry czas na zbieranie grzybów — w wielu regionach wciąż trwa wysyp, a pogoda uprzyjemnia chodzenie po lasach. Ponadto w tym miesiącu często można znaleźć najwięcej podgrzybków, które lubią obecne warunki. Grzybiarze najchętniej zbierają podgrzybka brunatnego, jednak nie powinno się zapomnieć o mniej popularnym podgrzybku zajęczym, jest on czasami omijany, a to błąd, gdyż to smaczny okaz, który nadaje się do marynowania, suszenia i mrożenia.
Podgrzybek zajączek lub podgrzybek zajęczy to mniej popularny grzyb niż prawdziwek czy maślak, jednak znajdując go w lesie, warto go zebrać. Jego kapelusz osiąga średnicę od 3 do 10 cm. Ma kolor oliwkowobrązowy, czasami żółtobrązowy, skórka jest aksamitna i matowa, przypominająca zamsz. U młodszych grzybów kapelusz jest półkulisty, jednak wraz ze wzrostem wypłaszcza się coraz bardziej. Rurki są żółtawe u starszych okazów oliwkowe. Trzon ma wysokość do 13 cm i jest cienki (do 3 cm). Miąższ ma jasny odcień, nieco kremowy. Najczęściej można go pomylić z innymi jadalnymi grzybami.
Czasami może wydawać się podobny do goryczaka żółciowego — nie jest to grzyb trujący, ale przez swoją gorycz nie nadaje się do spożycia. W przypadku tych grzybów miąższ jest jaśniejszy, wpada w biały odcień. Ma również nieco grubszy trzon i jaśniejszy kapelusz.
Pamiętaj jednak, aby zbierać tylko te grzyby, co do których jesteś pewien — jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z poszukiwaniem tych leśnych skarbów, warto wybrać się na grzybobrania z bardziej doświadczonymi osobami. Możesz również posiłkować się aplikacjami, które ułatwiają identyfikację znalezionych okazów.
Sprawdź także: Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy. 1 sztuka wystarczy na obiad dla całej rodziny
Grzyb ten pojawia się w lasach od czerwca do końca października. W Polsce występuje dość pospolicie, najczęściej można go znaleźć w lasach dębowych, iglastych (szczególnie w obszarach, gdzie dominują sosny) i mieszanych. Preferuje piaszczyste gleby, bardzo często pojawia się w grupach — znajdujące jednego warto w pobliżu poszukać innych.
Często grzyb ten jest mniej robaczywy niż np. kozaki, jednak nie jest on odporny na „dodatkowych lokatorów” tak jak kurka, niemniej większość znalezionych okazów powinna być zdrowa, szczególnie po deszczu. W czasie suszy nieproszeni goście mogą szybko zacząć zjadać podgrzybki zajęcze.
Przeczytaj też: Tych grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Staną się trujące
Grzyby te znajdują szerokie zastosowanie w kuchni — jeśli znajdziesz spory wysyp, to możesz je wysuszyć, zamrozić lub zamarynować. Świeże najlepiej przysmażyć na maśle. Nadają się również do zup i sosów, mają delikatny smak i aromat, świetnie chłodną przyprawy. Sprawdzą się także jako farsz do pierogów czy też uszek do barszczu.
Zobacz też:
Na noc zostaw w łazience surowego ziemniaka. Efekt cię zaskoczy
Tak zaoszczędzisz na ogrzewaniu. Wystarczy, że włożysz to za kaloryfer
Do złudzenia przypomina kanię, ale psuje smak wszystkich potraw. Tak go rozpoznasz