Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy. 1 sztuka wystarczy na obiad dla całej rodziny
Każdy zdrowy grzyb cieszy grzybiarzy, ale znalezienie takiego, który nie mieści się w koszyku, jest prawdziwym szczęściem. W polskich lasach można zerwać takie okazy — i wcale nie nie chodzi o olbrzymie borowiki, które można czasami znaleźć, ten grzyb pojawia się często na łąkach i można z nich przyrządzić, a dokładniej z jednej sztuki, pyszny obiad dla całej rodziny.
Wybierając się na grzyby do lasu, można natknąć się an różne okazy. Pisaliśmy już o tym, że warto wypatrywać czerwonych kapeluszy, gdyż można dzięki nim znaleźć jedne z ulubionych grzybów Polaków. Warto również rozglądać się za ogromnymi, białymi kulami. To czasznica olbrzymia, z której można przygotować smaczny obiad.
Czasznica olbrzymia to grzyb należący do rodziny purchawkowatych, bywa nazywany purchawicą olbrzymią. To jadalny i smaczny grzyb, co więcej trudno go przeoczyć. Osiąga spore rozmiary, może mieć od 10 do 60 cm średnicy. Większość z nich osiąga wagę kilku kilogramów, ale zdarzają się również okazy ważące nawet kilkanaście kilogramów. Ze względu na swoje rozmiary jest ona łatwa do identyfikacji. Największy znaleziony, zarejestrowany okaz ważył ponad 20 kg.
Młode owocniki są jadalne — po rozcięciu grzyb jest biały, starsze stają się żółte i uwalniają zarodniki, tych nie wolno się już jeść. Młode czasznice są białe i pokryte delikatnym nalotem z czasem ciemnieją. Środek, czyli miąższ jest jadalny i bardzo smaczny, ma on serowatą konsystencję, w smaku przypomina pieczarkę.
Sprawdź także: Tu znajdziesz prawdziwe złoto lasu. Jeden koszyk to może być za mało
Grzyba tego można znaleźć w Polsce, ale nie rośnie on w bardzo wielu miejscach, zdecydowanie częściej można go spotkać w Czechach — grzybiarze mieszkający niedaleko granicy, mogą rozważyć poszukanie go w tamtejszych lasach. Gdzie dokładnie może się pojawić? Ma on kilka wymagań pod względem stanowiskach, zazwyczaj pojawia się na łąkach, obrzeżach lasów i w parkach. Wyrasta w trawie, w miejscach nasłonecznionych. Nie znajdziemy go w gęstych lasach, ze słabym dostępem do światła.
Najczęściej można go znaleźć od lipca do października. Lubi towarzystwo brzóz, mimo sporych rozmiarów może wtopić się w otoczenie, szczególnie że czasami może wyrosnąć w wyższej trawie. Powinno się zbierać tylko młode osobniki — znalezione najlepiej rozkroić na pół, jeśli nie mamy pewności, jeśli środek będzie biały, to grzyb nada się na obiad dla całej rodziny.
Przeczytaj też: Olbrzymie grzyby w polskich lasach. Ekspert zdradza, skąd się wzięły
Grzyb ten, podobnie jak kanie, można usmażyć w formie kotletów. Czasznicę należy opłukać i zdjąć skórkę. Następnie pokroić ją w plastry o grubości ok. 1 cm i obtoczyć w jajku oraz bułce tartej, oraz doprawić solą i pieprzem. Takie kotlety najlepiej smażyć an rozgrzanym maśle, po kilka minut po obu stronach, aż się zarumienią.
Grzyba tego można wykorzystać również do zup i sosów, nada się także jako farsz do pierogów. Czasznicę można również wysuszyć i pechować np. na zimę.
Zobacz też:
Dodawaj do zielonej herbaty. Wzmocnisz odporność i zyskasz luz w pasie
Od 10 lat myję tym lodówkę. Wygląda i pachnie nawet lepiej, niż nowa
Sezon grzewczy rozpoczęty, a kaloryfer zimny? Tak szybko rozwiążesz problem