Więcej nie umyjesz owoców zwykłą wodą. Zrób ten roztwór, by usunąć wosk i pestycydy
Na owocach, które dostępne są w sklepach, mogą znajdować się pozostałości pestycydów. Co więcej, na większości obecny jest również wosk. Chcesz po ich zakupie skutecznie pozbyć się tych niechcianych dodatków? Zrezygnuj z mycia owoców samą wodą, na rzecz naturalnego roztworu. Podpowiadamy, jak łatwo można go samodzielnie przygotować w domu.
Pestycydy to środki ochrony roślin, których celem jest zabezpieczenie upraw zarówno warzyw, jak i owoców. Ich nadmiar oraz pozostałości mogą być jednak szkodliwe dla zdrowia. Tak samo jest w przypadku wosku, który obecny jest na owocach, aby je zabezpieczyć i przedłużyć świeżość. Jak skutecznie pozbyć się tych niechcianych dodatków, aby móc cieszyć się ze świeżych i zdrowych owoców?
Zazwyczaj przynosząc do domu dopiero co zakupione owoce, płuczemy je pod bieżącą wodą. Wszystko po to, aby pozbyć się z nich brudu oraz szkodliwych substancji. Niestety okazuje się, że woda może być niewystarczająco skuteczna w usuwaniu wszelkich zanieczyszczeń.
Obecne na owocach pestycydy bądź wosk są trudne do usunięcia, przez co sama woda może sobie nie poradzić z pozbyciem się tych zanieczyszczeń. Warto więc sięgnąć po triki, dzięki którym możliwe będzie cieszenie się ze świeżych owoców bez pestycydów czy niechcianego wosku.
Najlepsze jest to, że można się ich pozbyć za pomocą domowego sposobu. Wystarczy sięgnąć po niezawodny ocet. W połączeniu z wodą stworzy roztwór, który świetnie może sobie poradzić z usunięciem licznych zanieczyszczeń. Utworzone w taki sposób kwaśne środowisko nie jest sprzyjające dla wielu rodzajów bakterii i mikroorganizmów oraz dodatkowo, świetnie radzi sobie z rozpuszczeniem warstwy wosku.
Przeczytaj również: Zrób to z awokado przed krojeniem. Możesz uniknąć poważnych problemów zdrowotnych
Zastosowanie roztworu wody z octem pozwala cieszyć się czystszymi i zdrowymi owocami. Jest to szczególnie ważne, jeśli ulubionym sposobem na zjadanie ich, jest spożywanie ze skórką, na której to właśnie znajduje się większość pestycydów oraz wosk. Wobec tego, jak przygotować roztwór wody z octem?
Potrzebny jest jedynie biały ocet, który wykazuje właściwości dezynfekujące oraz woda. Cały roztwór powinien powstać w proporcji 1:3 octu względem wody. Wobec tego na trzy szklanki czystej wody należy użyć jednej szklanki octu.
W tak przygotowanym roztworze należy umieścić owoce na około 15-20 minut. Jest to już odpowiedni czas do tego, aby wosk mógł się rozpuścić, a ilość obecnych substancji chemicznych zmniejszyć. Po upływie tych kilkunastu minut można wyjąć owoce z roztworu i dopiero teraz przepłukać owoce pod bieżącą wodą, która usunie resztki octu, a także pozostałe zanieczyszczenia.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet