Reklama
Reklama

Myjesz banany przed zjedzeniem? Sprawdź, co na ten temat mówią specjaliści

Jeden z odcinków popularnego serialu wywołał poruszenie w sieci. Chodziło o kwestię mycia bananów. Czy powinniśmy to robić przed ich zjedzeniem? Głosy na Tik Toku były podzielone. Jakie zdanie na ten temat mają eksperci ds. bezpieczeństwa żywności? Ich opinia może zaskoczyć wiele osób.

Cytrusy tj. limonki, cytryny czy pomarańcze przed obraniem ze skórki i spożyciem należy sparzyć wrzątkiem. Z kolei drobne owoce np. borówki, truskawki, jeżyny powinniśmy przemyć wodą. Czy to samo dotyczy bananów? Sprawdzamy opinię ekspertów ds. bezpieczeństwa żywności

Burza na Tik Toku dotycząca mycia bananów. Zdania są podzielone

W jednym z odcinków popularnego serialu "Klan" mogliśmy zobaczyć scenę, w której bohater rozpakował banany przyniesione ze sklepu, a następnie zaniósł je do zlewu i spłukał wodą. Ten epizod wywołał burzę na Tik Toku. 

Jeden z użytkowników udostępnił na swoim profilu opisaną wyżej scenę z popularnego serialu, podpisując filmik pytaniem "Czy wy także tak robicie, bo prawdę mówiąc spotykam się z tym pierwszy raz?". Jak możemy zobaczyć w komentarzach, zdania na ten temat były podzielone. W przeciwieństwie do użytkowników aplikacji, eksperci ds. bezpieczeństwa żywności są zgodni. 

Czy trzeba myć banany? Opinia ekspertów ds. bezpieczeństwa żywności

Według ekspertów ds. bezpieczeństwa żywności powinniśmy myć banany, zanim obierzemy je ze skórki. Wszystko dlatego, że na tej części owocu znajdują się drobnoustroje, które przenosimy, dotykając w sklepie produkt nieczystymi dłoniami. Z kolei te sprzedawane na bazarach absorbują kurz, roztocza, a nawet spaliny samochodowe

Oprócz tego skórki bananów mogą zawierać także pozostałości pestycydów i konserwantów. Jeśli nie myjemy tych produktów, to te wszystkie substancje i zanieczyszczenia nie wnikają do części spożywanej, jednak przenosimy je na swoje dłonie lub sztućce, za pomocą których jemy owoce. 

Podobnie sytuacja wygląda, jeśli kładziemy nieumyte banany np. obok jabłek czy pomidorów. Patogeny i pestycydy mogą przenikać bezpośrednio na owoce i warzywa spożywane ze skórką. Właśnie dlatego powinniśmy myć banany zarówno przed spożyciem, jak i włożeniem do kosza z innymi, niezapakowanymi produktami. 

Zobacz też:

Posadź je na parapecie. Pająki stracą ochotę na wizytę

Grzybiarze są w siódmym niebie. Zaczął się sezon na te żółte grzyby

​Te prezenty na Dzień Matki spodobają się każdej mamie. Pospiesz się, czasu zostało niewiele

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie