Reklama
Reklama

Warzywa w lodówce oklapły? W ten sposób szybko przywrócisz im świeżość

Pomarszczone, oklapnięte warzywa nie zachęcają do zajedzenia. Ich smak i walory odżywcze nadal mogą być wysokie, jednak aspekt estetyczny często decyduje o tym, że lądują w koszu. W ten sposób jedynie marnujesz żywność. Mamy jednak na to sposób. Ten prosty trick przywróci warzywom sprężystość, a ciebie zachęci do ich zjedzenia!

Nie bez przyczyny mówi się, że jemy oczami. Estetyka warzyw ma wpływ na to, czy kupimy dane warzywo i czy je zjemy. Podczas wyboru pomidorów lub marchewek z daleka omijamy te zwiędnięte czy połamane. Podobnie jest z warzywami długo przechowywanymi w lodówce, które oklapły, pomarszczyły się i nie zachęcają swoim wyglądem do zjedzenia. Zamiast jednak marnować żywność i wyrzucać brzydkie warzywa - odśwież je i nadaj im chrupkości. Jak to zrobić? Wykorzystaj nasz prosty trick!  

Jak przywrócić świeżość warzywom?

Aby przywrócić oklapłym warzywom chrupkość, wystarczy zrobić im kąpiel w zimnej wodzie! Jej długość jednak zależy od rodzaju warzywa.  

Najszybciej możesz zreanimować warzywa liściaste np. szpinak, sałatę czy botwinkę. Wystarczy, że włożysz je do miski z zimną wodą na ok. 5-15 min, a wyjmiesz liście pełne sprężystości i chrupkości - idealne do porannej kanapki.  

Nieco więcej czasu potrzebują warzywa pełne soku takie jak pomidory, ogórki czy bakłażan. Te warzywa kąp w zimnej wodzie ok. 30 min. Najdłużej reanimacji należy poddać warzywa korzeniowe takie jak marchewki czy pietruszki. Warzywa te trzymaj w zimnej wodzie kilka godzin. Warto zostawić je na noc w misce z zimną wodą, aby rankiem wyjąć idealnie chrupkie marchewki do przegryzienia w szkole czy pracy.  

Jak przechowywać warzywa, aby zachować ich świeżość na dłużej?

Nasz sposób na reanimację warzyw pomoże ci ograniczyć marnowanie żywności. Możesz to jednak zrobić na kilka sposobów. Przede wszystkim nie kupuj takiej ilości warzyw, której nie zdążysz zjeść, zanim się zepsują. Jeśli chcesz przedłużyć ich przydatność do spożycia, możesz zrobić domowe weki lub część zamrozić.  

Na świeżość i wygląd warzyw duży wpływ ma sposób ich przechowywania w lodówce. Po zakupach oddziel warzywa, które warto przechowywać w chłodziarce od tych, które źle to znoszą. Warzywa liściaste oraz korzeniowe dobrze przechowywać w chłodzie, ale te pełne soku jak pomidory i ogórki dłużej zachowają świeżość w temperaturze pokojowej.  

Dużym błędem podczas przechowywania warzyw w lodówce jest ich mycie. Wilgoć i niska temperatura nie są czynnikami dobrze wpływającymi na świeżość warzyw. Znacznie lepszym pomysłem jest umycie ich bezpośrednio przed zjedzeniem. Jeśli już musisz umyć warzywa, przed schowaniem ich do lodówki - dobrze je wytrzyj lub połóż na ręczniku papierowym, który będzie chłonął wilgoć.  

Warto także rozważyć przechowywanie warzyw w plastikowych, próżniowych opakowaniach. Dzięki temu ograniczasz oddziaływanie etylenu produkowanego przez warzywa i przyspieszającego ich psucie. Mniejsze porcje warzyw przechowuje się znacznie lepiej.  

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki