Reklama
Reklama

​W twojej diecie brakuje białka? Dietetyk radzi, jak zdrowo je uzupełnić

W czasach niezwykle szybkiego trybu życia kwestia diety jest tym elementem, który często traktujemy po macoszemu. Jemy gotowe produkty, które są dostępne w sklepach lub nie zwracamy uwagi na skład kupowanych półproduktów. Przez to łatwo nie spożywać odpowiedniej ilości białka w diecie. Sprawdź, jak możesz je łatwo uzupełnić.

Czym jest białko i dlaczego jest potrzebne w diecie?

Białko jest jednym z podstawowych makroskładników odżywczych, obok węglowodanów i tłuszczów. Składa się z aminokwasów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istnieje 20 różnych aminokwasów, z których 9 jest uważanych za niezbędne, ponieważ organizm nie może ich samodzielnie syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem. Odpowiednia ilość białka w diecie jest ważna z kilku powodów, przede wszystkim ten makroskładnik odpowiada za utrzymanie masy mięśniowej oraz regenerację organizmu. Dodatkowo wspiera funkcjonowania układu odpornościowego oraz jest niezbędny dla wielu procesów metabolicznych i funkcji narządów.

Sprawdź również: Kup w aptece i wetrzyj w szybę. Okna będą idealnie czyste przez wiele miesięcy

Dietetyk radzi, jak uzupełniać białko w diecie

Michał Wrzosek, doktor dietetyki, na swoim kanale na Instagramie podzielił się z obserwatorami kilkoma spostrzeżeniami na temat produktów bogatych w białko, które warto uwzględnić w swojej diecie, a których lepiej unikać. Przede wszystkim zwrócił uwagę na różnego rodzaju puddingi czy kaszki wysokobiałkowe, które co prawda mają odpowiednią ilość białka, ale w ich składzie znajdziemy także sporo słodzików. Podobnie wygląda kwestia sera typu mozzarella oraz mozzarella light. W obu jest podobna ilość białka, jednak klasyczna mozzarella ma 18 g tłuszczu, a ta light jedynie 8,5 g, co sprawia, że w 100 g ma prawie 90 kcal mniej.

Sprawdź również: Pij 2 łyżeczki dziennie. Przyspieszysz metabolizm i wzmocnisz stawy

Wśród polecanych przez dietetyka Michała Wrzoska produktów wysokobiałkowych znalazł się także twaróg (20 g białka w 100 g), jogurt typu skyr (18 g białka w całym opakowaniu), jajka (8 g białka w jednym jajku), pierś z indyka (20 g białka w 100 g), tofu (8 g białka w 100 g), ciecierzyca (18 g białka w 100 g). Warto regularnie spożywać te produkty, jeśli chcemy zachować odpowiedni poziom białka w naszej diecie bez konieczności martwienia się o komponowanie skomplikowanych jadłospisów.

Zobacz też:

Cierpisz na bezsenność? Zastosuj tę metodę, a zaśniesz w kilka minut

Ta pora jest najlepsza na picie kawy. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego

Gdzie wyrzucić zużyte filtry do wody? Całe życie robiłeś to źle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy