W ten sposób przywrócisz blask płyty indukcyjnej. Wystarczą dwa składniki za kilka złotych
Coraz częściej w nowoczesnych kuchniach pojawia się płyta indukcyjna na rzecz klasycznych, gazowych palników. Jednak jak to bywa podczas przyrządzania posiłków, trudno uniknąć zabrudzeń. Masz problem z doczyszczeniem swojej kuchenki? Sprawdź, jak przywrócić blask płyty indukcyjnej z wykorzystaniem jedynie dwóch składników.
Czyszczenie artykułów gospodarstwa domowego codziennego użytku wcale nie musi być żmudne i długie. Nie są do tego również potrzebne drogie, specjalistyczne środki. Wystarczy, że użyjesz tego, co każdy ma w swoim domu.
Gdy chcemy wyczyścić płytę indukcyjną, musimy niejako osiągnąć jednocześnie dwa cele. Po pierwsze usunąć brud, a po drugie nie pozostawić smug po czyszczeniu. Korzystając ze zwykłej chemii, nie tylko działamy na szkodę środowiska, ale równie często musimy używać dwóch różnych specyfików, by osiągnąć te cele. Na szczęście z pomocą przychodzi szybki i prosty domowy trik na czyszczenie płyty indukcyjnej. Potrzebujemy jedynie soli drobnoziarnistej i cytryny.
Sprawdź również: Te grzyby są pyszne, a mało kto je zbiera. Teraz jest ich zatrzęsienie
Posyp powierzchnię płyty indukcyjnej solą drobnoziarnistą, następnie przekrój cytrynę na pół i jedną połówką czyść kuchenkę. Wykonuj okrężne ruchy do momentu, gdy cała sól zniknie. Na koniec przetrzyj płytę indukcyjną do sucha ręcznikiem papierowym. Cały proces zajmie ci około 5 minut, a wszelkie smugi z kuchenki znikną.
Wiele osób jest sceptycznie nastawionych do czyszczenia takich powierzchni, jak płyta indukcyjna, solą. Dlaczego? Bo boją się o jej porysowanie. Jednak, gdy będziemy korzystać z soli drobnoziarnistej, nie musimy się tego obawiać. Sól, po połączeniu z sokiem z cytryny, zacznie się rozpuszczać i nie uszkodzi płyty. Inaczej byłoby w przypadku soli gruboziarnistej, która mogłaby nie zdążyć, się rozpuścić. O wiele większe "szanse" na porysowanie płyty indukcyjnej mamy przesuwając po niej garnki i patelnie, niż czyszcząc ją solą drobnoziarnistą i cytryną.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet