Reklama
Reklama

W smaku przypomina dorsza, a jest znacznie tańsza. Następnym razem wybierz tę smaczną i zdrową rybę

O tym, że ryby są zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Nie należą jednak do najtańszych, z kolei smak tych niedrogich nie wszystkim odpowiada. Co możemy położyć na talerzu zamiast łososia, dorsza czy halibuta? Jest ryba w smaku podobna do dorsza, lecz dużo od niego tańsza.

Ryby - nasze drogie zdrowie 

Ryby są niskokaloryczne. Nawet te tłuste możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Rybi tłuszcz zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz związki, które możemy dostarczać organizmowi tylko w pożywieniu. Dietetycy zalecają spożywanie ryb trzy razy w tygodniu.  

Różnie z tym bywa, bo dorsz kosztuje około 45 zł za kg, halibut - 70 zł, a ceny łososia potrafią dochodzić do 100 zł za kilogram. Dużo tańsze są śledzie czy makrele (ok. 20 zł za kg), ale one z kolei nie wszystkim smakują. W dobie inflacji, kiedy liczymy każdą złotówkę, ceny ryb skutecznie nas zniechęcają do ich regularnego spożywania.  

Czytaj też: Zrobisz je za grosze, a mają niebiański smak. Te zapiekanki w PRL-u były prawdziwym hitem

Smaczna ryba tańsza od dorsza - mintaj 

Jeśli odstrasza cię cena dorsza, spójrz na dużo tańszego mintaja. Ceny tej morskiej ryby wahają się między 24 - 28 zł za kilogram. Często można trafić na promocję, w której ceny spadają do atrakcyjnych 15 zł za kilogram mrożonych filetów.  

Mintaj jest nie tylko podobny w smaku do dorsza, ale i równie wartościowy. W dodatku jest w nim idealna proporcja stosunku kalorii i białka. Sto gramów mintaja to jedynie 75 kalorii i około 20 g białka. To również jeden gram tłuszczu, w którym 0,44 przypada na nienasycone kwasy tłuszczowe.  

Jeśli dodamy do tego wysoką zawartość witaminy B, mintaj jawi się nam jako ogromne wsparcie dla odporności i układu nerwowego. Kupując mintaja, czytaj dokładnie informacje na etykiecie. Wybieraj rybę, która ma na opakowaniu symbol MSC. To certyfikat, który gwarantuje, że ryba nie zawiera rtęci i innych szkodliwych dla zdrowia substancji.  

Czytaj też: Elżbieta Romanowska schudła 10 kg. Wystarczyło ograniczenie tego produktu

Przepis na mintaja z warzywami 

Ponieważ mintaj jest chudą rybą, podczas obróbki cieplnej może wyjść bardzo suchy. Aby temu zapobiec, warto smażyć go w panierce lub z warzywami. Wtedy nawet pieczony w piekarniku, nie straci na soczystości. Domownicy nawet się nie zorientują, że zamiast dorsza jedzą inną rybę. Przepis na mintaja z warzywami z piekarnika jest prosty:  

  • 4 filety z mintaja (ok. 0,5 kg); 
  • 4 marchewki (ok .200 g); 
  • pół brokułu (ok. 200 g); 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego; 
  • sok z cytryny; 
  • sól i pieprz.  

Obraną marchew poszatkuj na talarki, brokuł podziel na różyczki. Blaszkę wyłóż papierem i posmaruj olejem, ułóż na niej posolone i popieprzone filety z mintaja. Na nich ułóż warzywa. Piecz w piekarniku przez pół godziny w 180 stopniach. Przed podaniem skrop rybę sokiem z cytryny. Podane proporcje wystarczą na danie dla sześciu osób.  

Zobacz też:

"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają

Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł

Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy