W smaku przypomina dorsza, a jest znacznie tańsza. Następnym razem wybierz tę smaczną i zdrową rybę
O tym, że ryby są zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Nie należą jednak do najtańszych, z kolei smak tych niedrogich nie wszystkim odpowiada. Co możemy położyć na talerzu zamiast łososia, dorsza czy halibuta? Jest ryba w smaku podobna do dorsza, lecz dużo od niego tańsza.
Ryby są niskokaloryczne. Nawet te tłuste możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Rybi tłuszcz zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz związki, które możemy dostarczać organizmowi tylko w pożywieniu. Dietetycy zalecają spożywanie ryb trzy razy w tygodniu.
Różnie z tym bywa, bo dorsz kosztuje około 45 zł za kg, halibut - 70 zł, a ceny łososia potrafią dochodzić do 100 zł za kilogram. Dużo tańsze są śledzie czy makrele (ok. 20 zł za kg), ale one z kolei nie wszystkim smakują. W dobie inflacji, kiedy liczymy każdą złotówkę, ceny ryb skutecznie nas zniechęcają do ich regularnego spożywania.
Czytaj też: Zrobisz je za grosze, a mają niebiański smak. Te zapiekanki w PRL-u były prawdziwym hitem
Jeśli odstrasza cię cena dorsza, spójrz na dużo tańszego mintaja. Ceny tej morskiej ryby wahają się między 24 - 28 zł za kilogram. Często można trafić na promocję, w której ceny spadają do atrakcyjnych 15 zł za kilogram mrożonych filetów.
Mintaj jest nie tylko podobny w smaku do dorsza, ale i równie wartościowy. W dodatku jest w nim idealna proporcja stosunku kalorii i białka. Sto gramów mintaja to jedynie 75 kalorii i około 20 g białka. To również jeden gram tłuszczu, w którym 0,44 przypada na nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jeśli dodamy do tego wysoką zawartość witaminy B, mintaj jawi się nam jako ogromne wsparcie dla odporności i układu nerwowego. Kupując mintaja, czytaj dokładnie informacje na etykiecie. Wybieraj rybę, która ma na opakowaniu symbol MSC. To certyfikat, który gwarantuje, że ryba nie zawiera rtęci i innych szkodliwych dla zdrowia substancji.
Czytaj też: Elżbieta Romanowska schudła 10 kg. Wystarczyło ograniczenie tego produktu
Ponieważ mintaj jest chudą rybą, podczas obróbki cieplnej może wyjść bardzo suchy. Aby temu zapobiec, warto smażyć go w panierce lub z warzywami. Wtedy nawet pieczony w piekarniku, nie straci na soczystości. Domownicy nawet się nie zorientują, że zamiast dorsza jedzą inną rybę. Przepis na mintaja z warzywami z piekarnika jest prosty:
- 4 filety z mintaja (ok. 0,5 kg);
- 4 marchewki (ok .200 g);
- pół brokułu (ok. 200 g);
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- sok z cytryny;
- sól i pieprz.
Obraną marchew poszatkuj na talarki, brokuł podziel na różyczki. Blaszkę wyłóż papierem i posmaruj olejem, ułóż na niej posolone i popieprzone filety z mintaja. Na nich ułóż warzywa. Piecz w piekarniku przez pół godziny w 180 stopniach. Przed podaniem skrop rybę sokiem z cytryny. Podane proporcje wystarczą na danie dla sześciu osób.
Zobacz też:
"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału