W PRL-u było rarytasem. Dziś nikt go nie pije, a działa jak miotełka na jelita
Jego charakterystyczny kwaśny smak wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem w PRL-u. Jedni go kochali, inni za nim nie przepadali, jednak nie sposób nie zgodzić się z tym, że ten zapomniany napój doskonale orzeźwia i korzystnie wpływa na organizm. Chodzi oczywiście o zsiadłe mleko, które działa jak miotełka na jelita, wspomaga odchudzanie i odporność.
Zsiadłe mleko (albo po prostu kwaśne mleko) jest tradycyjnym polskim napojem o specyficznej gęstej konsystencji i kwaśnym smaku. Nasze babcie doceniały jego wartości odżywcze i orzeźwiający smak.
W PRL-u podawano je zarówno jako samodzielny napój, jak i dodatek do chłodnika czy młodych ziemniaków z koperkiem i jajka sadzonego. Dziś nie jest popularne, a to skarb wypełniony po brzegi witaminami i probiotykami, które korzystnie wpływają na jelita. Zaczniesz je pić, gdy dowiesz się, jakie zsiadłe mleko ma właściwości.
Może cię zainteresować: Chronią przed nadciśnieniem i obniżają cholesterol. Wystarczą 2-3 sztuki dziennie
Zsiadłe mleko warto pić z wielu powodów. Między innymi dlatego, że jest naturalnym probiotykiem, który zadba o florę bakteryjną twoich jelit, pozytywne wpłynie na trawienie i pomoże utrzymać odpowiednie pH w przewodzie pokarmowym.
Oczyści organizm z toksyn jak naturalna miotełka i wspomaga proces spalania tłuszczów, dzięki czemu może przyspieszać odchudzanie, a to dopiero początek, bo dzięki zawartości wapnia wzmocni także kości i zęby. W 100 gramach zsiadłego mleka jest około 50 kcal.
To niewiele, a jest lekkostrawne i sycące, co czyni go idealnym produktem dla osób na diecie. Może również pozytywnie wpływać na wygląd skóry, włosów, paznokci, a także na układ nerwowy i ma właściwości przeciwzapalne. Zawiera białko, witaminy z grupy B, A czy D. Znajdziesz w nim cenne minerały, tj.: potas, wapń, fosfor.
Czytaj również: Kilogramy polecą w dół, a skóra będzie ci wdzięczna. Pij sok z tego warzywa regularnie
Jeśli chodzi o to, jak zrobić zsiadłe mleko, to nie jest to szczególnie trudne. Do przygotowania tego napoju potrzebujesz niespasteryzowanego mleka (od krowy). Litr powinien ci wystarczyć (możesz również dodać 2-3 łyżki kefiru do zwykłego pasteryzowanego mleka z butelki).
Przelej je do rondelka, podgrzej na małym ogniu do temperatury 40 stopni (nie doouść do wrzenia). Daj mu czas, aż ostygnie i wlej do wysterylizowanego. naczynia. Najlepiej jeśli znajdzie się w kamionkowym, ceramicznym lub szklanym garnuszku.
Przykryj je gazą i odstaw mleko na 2 dni w ciepłe miejsce i to wszystko. Po tym czasie powinieneś zauważyć charakterystyczny skrzep, który świadczy o tym, że kwaśne mleko jest gotowe.
Nie przesadzaj jednak z ilością spożywanego kwaśnego mleka. Zwłaszcza jeśli masz skłonności do wzdęć czy wrażliwy ukła pokarmowy. Jedna szklanka dziennie w zupełności ci wystarczy.
Zobacz też:
Tak szybko wyczyścisz kryształowe wazony. Będą lśniły jak lustro nie tylko na święta
Ubrania po wyjęciu z szafy brzydko pachną? Połóż to na półce, a zapomnisz o problemie
Czyszczenie air fryera nie musi być trudne. Wystarczą 3 składniki, by lśnił jak łza