Reklama
Reklama

W Polsce ma złą sławę, a jest bardzo zdrowy. Kupisz w każdym warzywniaku

Wiele osób zapomniało o pewnej zdrowej roślinie i nie jest ona tak popularna jak dawniej. Jest to groch łuskany, który w ostatnich latach jest coraz rzadziej kupowany. Warto jednak to zmienić, ponieważ ta niepozorna roślina potrafi zdziałać cuda dla naszego organizmu, wpływając między innymi na pracę serca oraz odporność. Sprawdź, dlaczego warto jeść groch i jak zniwelować jego ciężkostrawność.

Groch łuskany jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych. Jego zaletą jest to, że można go uprawiać w zasadzie w każdych warunkach, a w dodatku możemy wykorzystać go na wiele sposobów  w kuchni. W dodatku jest on niezwykle zdrowy i potrafi świetnie wpłynąć na nasz organizm.

Co sprawia, że warto regularnie jeść groch łuskany? To prawdziwa skarbnica składników

Groch łuskany warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Jest to roślina, która obfituje w wiele cennych składników odżywczych, które mogą korzystnie wpłynąć na cały nasz organizm. Okazuje się, bowiem, że groch łuskany zawiera:

  • błonnik,
  • białko,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • potas,
  • fosfor,
  • witaminę E,
  • magnez,
  • witaminę K,
  • witaminę B,
  • żelazo.

Wobec tego systematyczne spożywanie grochu pozwoli nam dostarczyć cennego białka. Dzięki temu wesprzemy prawidłową pracę mózgu, układu kostnego oraz mięśni. W dodatku poprzez obecność potasu oraz fosforu wspomożemy swój układ krwionośny, oraz wzmocnimy serce. Co więcej, wymienione wyżej witaminy wpłyną między innymi na lepsze działanie układu odpornościowego.

Dlaczego wiele osób rezygnuje z jedzenia grochu? Można temu zapobiec

Groch łuskany jest odrzucany przez wiele osób ze względu na to, że jest ciężkostrawny. Podobnie jak fasola, może on powodować powstawanie gazów w żołądku oraz w jelitach. Wynika to z obecności składnika, zakłócającego działanie trypsyny, czyli enzymu produkowanego przez żołądek, który pozwala strawić białka, węglowodany oraz tłuszcze.

Na szczęście możemy zapobiec temu i bez obaw spożywać groch. Okazuje się bowiem, że wystarczy wymoczyć groch w wodzie przez co najmniej 3 godziny. Następnie płuczemy go zimną wodą i gotujemy przez 30 minut. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu gazów.

Czytaj również: Najlepsze ćwiczenia na kręgosłup. Wykonasz je bez wstawania z krzesła

Jak wykorzystać groch łuskany w kuchni? Wykorzystaj te pomysły

Groch łuskany możemy wprowadzić do swojego jadłospisu na wiele sposobów. Najpopularniejszym jest oczywiście przygotowanie tradycyjnej zupy, czyli grochówki. Oprócz tego możemy z tej rośliny przyrządzić smaczne pasty kanapkowe, miksując ugotowany groch z oliwą z oliwek, czosnkiem, ziołami oraz sokiem z cytryny. Może ona posłużyć nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale i jako dip do warzyw.

Groch łuskany może być również składnikiem sałatek, dzięki czemu zwiększy zawartość błonnika oraz białka w daniu. Dobrym pomysłem jest także użycie go jako bazy do roślinnych kotletów lub dodanie go do gulaszu.  

Zobacz też:

Czyścisz płytę indukcyjną w ten sposób? Pożegnasz się z nią szybciej, niż myślisz

Takie szparagi są najzdrowsze. Zwróć na to uwagę w warzywniaku

Tak szybko i skutecznie umyjesz truskawki. Będą o niebo zdrowsze i smaczniejsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy