Ułatwia odchudzanie i wzmacnia odporność. Wiele osób myśli, że to zwykły chwast
Widząc ją w ogródku lub na łąkach, często myślimy, że to niepotrzebne zielsko. Z pewnością nie należy ona do ulubionych roślin. Mowa o pokrzywie, która uważana jest przez mnóstwo ludzi za chwast, jednak to błąd. Napój z niej przygotowany może być dobrym wsparciem odporności i nie tylko. Jak zrobić napar z tych zielonych listów? Jak często go pić?
Ziołowe napoje są dobrym uzupełnieniem diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym napar z pokrzywy będzie przydatny. Napój ten wspiera odporność, co jest istotne w tym czasie, ale ma również inne zalety.
Mimo że, często patrząc na krzaczki pokrzywy, widzimy zwykły chwast, to warto spojrzeć na tę roślinę pod innym kątem. Zawiera ona liczne witaminy i minerały, które wspierają funkcjonowanie organizmu na różnych płaszczyznach. W pokrzywie znajdziemy m.in. witaminę A, witaminę C, witaminę K oraz witaminę B2. Roślina ta dostarcza również sporo minerałów w tym magnez, potas, wapń, a także żelazo. Dzięki zawartości tych składników działa wspierająco na cały układ odpornościowy. Znajdziemy w niej również chlorofil, który wspiera proces krwiotwórczy.
Polecamy również: Wzmacnia odporność i pomaga w przeziębieniu lepiej niż mleko z czosnkiem i miodem. Do tego dobrze smakuje
Napar z pokrzywy, dzięki zawartości witaminy C i innych składników jest dobrym wyborem w przypadku pierwszych objawów przeziębienia. Poza tym korzystnie wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów. Ma właściwości moczopędne, dzięki czemu wspiera detoksykację organizmu i poprawia pracę nerek. Pokrzywa wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz poprawia trawienie. Może również pomóc w obniżeniu ciśnienia.
Jej moczopędne właściwości wspomagają także odchudzanie poprzez pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu. Pokrzywa wspiera także metabolizm, co przekłada się na szybszą przemianę materii i spalanie kalorii, co jest istone jeśli chcemy zgubić zbędne kilogramy. Ponadto zmniejszenie wahania poziomu cukru także przyczynia się do szybszego odchudzania. Brak napadów głodu sprawia, że rzadziej sięgamy po przekąski.
Sprawdź także: Wiele osób uważa, że jest niezdrowy. Tymczasem to ten napój zapewnia długowieczność
Napój ten powinniśmy pić raz maksymalnie dwa razy dziennie, najlepiej na czczo i bez cukru. Jeśli nie lubimy smaku pokrzywy, to można dodać do niej inne zioła np. melisę czy też miętę. Napar można przygotować z suszonych bądź świeżych liści. Czubatą łyżkę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy. Napój ze świeżych liści będzie gotowy po ok. 30 sekundach, po tym czasie należy wyciągnąć listki (przed zaparzeniem powinny być rozdrobione i dobrze umyte). W przypadku suszonej pokrzywy musimy odczekać ok. 2 minuty. Co ważne nie powinniśmy parzyć naparu dłużej niż 10 minut, ponieważ wtedy ma on większe właściwości moczopędne, co sprawia, że pozbywamy się z organizmu elektrolitów.
Na napar ten powinny uważać osoby z cukrzycą — szczególnie w większych ilościach może on być niezalecany. Nie powinny jej pić również dzieci do 3. roku życia. Starsze maluchy mogą bezpiecznie pić napar np. podczas przeziębienia, w przypadku dzieci warto dodać do niego łyżeczkę miodu.
Zobacz też:
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie