Tych warzyw nigdy nie wkładaj do lodówki. Tracą smak i wartości odżywcze
W lodówce trzymamy bardzo dużo warzyw i owoców, jednak okazuje się, że niektóre produkty tego rodzaju, nie powinny być przechowywane w ten sposób. Dlaczego? Ponieważ zimo sprawia, że tracą one swój smak, mogą stawać się bardziej wodniste i szybciej będą się psuć. Których warzyw lepiej nie trzymać w lodówce?
Nie każde warzywa powinny być przechowywane w lodówce. Jednak większość osób chowa wszystkie produkty spożywcze to typu z nadzieją, że dłużej zachowają swoją świeżość. Tak się dzieje w lwiej części przypadków, jednak niektóre owoce i warzywa są wyjątkami od tej reguły. Trzymanie ich w chłodniejszej temperaturze wypływa na nie negatywnie zamiast pozytywnie.
Nie wszystkie warzywa lubią niską temperaturę, w lodówce wiotczeją, szybciej pleśnieją, a także tracą smak i stają się mdłe. Tego typu produkty zdecydowanie lepiej trzymać w koszu na warzywa, szafce czy też spiżarni. Co ważne nie powinny być przechowywane w foliowej torbie — wtedy zbierają wilgoć, przez co bardzo szybko się psują.
W lodówce lepiej nie trzymać następujących warzyw:
- pomidorów i bakłażanów, gdyż tracą smak i zapach,
- ogórków, cukinii i dyni, ponieważ stają się miękkie oraz wodniste,
- cebuli oraz czosnku, gdyż szybciej pleśnieją i gniją.
W przypadku owoców, w lodówce nie powinny znaleźć się banany, w chłodniejszej temperaturze zdecydowanie szybciej czernieją i tracą jędrność, a także cytrusy, ponieważ tracą swój smak.
Sprawdź także: To warzywo jest kopalnią witamin. Jednak Polacy kręcą na nie nosem
W lodówce powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa liściaste oraz wszelkiego rodzaju jagody. Jednak co z warzywami korzeniowymi? One mogą, ale nie muszą być przechowywane w lodówkach. Buraki, marchewki czy też pietruszki zazwyczaj kupujemy na zapas, a co za tym idzie trzymanie ich w lodówce (jeśli zdecydujesz się na takie przechowywanie, to powinny być one włożone luzem tzn. bez foliowych opakowań) może być trudne ze względu na brak miejsca. Lepiej składować je w chłodnych i suchym pomieszczeniu m.in. spiżarce. Jedynie ziemniaki nie powinny być trzymane w lodówce — optymalna temperatura dla tych warzyw to ok. 7 - 10 st. C.
Przeczytaj również: Masz ciągłą ochotę na słodycze? Zamiast po czekoladę, sięgnij po ten owoc
Jeśli chcesz, żeby warzywa i owoce dłużej zachowały swoją świeżość to poza tym, że muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze, to powinny być również dobrze składowanie. Przede wszystkim należy całkowicie zrezygnować z plastikowych worków, gdyż zbierają one wilgoć i sprawiają, że produkty szybciej się psują. Ponadto nie należy trzymać ziemniaków i cebuli razem, gdyż przez to szybciej gniją.
Warzywa i owoce nie powinny być również moczone przed włożeniem ich do lodówki — lepiej umyć je dokładnie bezpośrednio przed użyciem. Jabłka i banany wydzielają etylen, który przyśpiesza psucie się innych owoców i warzyw, dlatego powinny być trzymane osobno. Ponadto delikatnych warzyw nie powinno się przykładać cięższymi.
Zobacz też:
Tak szybko wyczyścisz welurową kanapę. Żadnych smug i zmechaceń
To najzdrowsza część bananów. Prawie każdy ją wyrzuca i nie chodzi o skórkę