Reklama
Reklama

Tych owoców nie jedz prosto z krzaka. Wyglądają niewinnie, lecz mogą przysporzyć wielu problemów

Latem spacerując po lasach, chętnie korzystamy z darów natury i zrywamy z krzaczka soczyste i dorodne owoce. Jednak nie wszystkie z nich możemy spożywać od razu po zebraniu, ponieważ może to wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Sprawdź, jakich owoców nie jeść prosto z krzaka.

Owoce leśne to cenne źródło witamin i minerałów. Jednak równocześnie mogą one być zagrożeniem dla naszego zdrowia, jeśli spożywamy niektóre z nich prosto z krzaków. Wtedy to możemy zakazić się m.in. pasożytami przenoszonymi przez dzikie zwierzęta np. lisy, sarny czy dziki. Sprawdź, jakich owoców nie powinno się jeść prosto z krzaka.

Jakich owoców nie wolno jeść prosto z krzaka?

Jedzenie owoców prosto z krzaka może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne, ponieważ możemy zakazić się drobnoustrojami i pasożytami przenoszonymi przez zwierzęta. Często w przypadku, gdy owoc jest zanieczyszczony, to długo nie musimy czekać na pierwsze objawy, takie jak ból brzucha czy wymioty, bo pojawiają się one po 2-3 godzinach od spożycia. W ten sposób organizm chce się pozbyć zagrożenia.

Z tego powodu należy uważać na to, co spożywamy. Oto owoce, których nie można jeść prosto z krzaka:

  • Borówka czernica - występuje ona powszechnie na nizinach oraz w górach. Wyjątkowe okazy tej rośliny również są spotykane w Bieszczadach, gdzie krzewinki są o wiele wyższe niż rośliny rosnące w innych rejonach. Dają one również znacznie większe owoce. Borówka czernica należy do najchętniej zbieranych owoców leśnych i wykorzystuje się ją zazwyczaj do deserów, pierogów oraz soków. Prosto z krzaka nie możemy jeść również borówki brusznicy i borówki bagiennej.
  • Jeżyna - to owoc często spotykany w polskich lasach, zarówno na nizinach, jak i w wysokich górach. Jeżyny są smacznym i zdrowym dodatkiem do ciast i różnorakich deserów. Mają także swoje     zastosowanie w medycynie naturalnej, gdzie z owoców oraz liści przygotowuje się lecznicze napary.
  • Malina właściwa - owoce tej rośliny znajdziemy na nizinach oraz w górach. Różnią się od tradycyjnych malin sadzonych w ogrodach bardziej wyrazistym smakiem oraz większą zawartością witamin i minerałów. Zazwyczaj stosowane są jako produkt wzmacniający odporność organizmu, leczący przeziębienia oraz wpływający korzystnie na procesy trawienne.
  • Czarna porzeczka - krzewy tej rośliny spotykamy głównie w lasach liściastych oraz w okolicy cieków wodnych. Jednak w polskich lasach są one objęte częściową ochroną. Czarna porzeczka wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie i chroni między innymi przed chorobami serca.
  • Poziomka pospolita - poziomki rosnące dziko zazwyczaj pojawiają się w południowo-wschodniej i północno-wschodniej Polsce. Zawierają one witaminy C, wapnia, potasu, fosforu, a także żelaza.

Czytaj również: Masz włączony wiatrak w sypialni? Zdziwisz się, jakie mogą być konsekwencje

Jak chronić się przed zakażeniem?

Spożywanie nieumytych owoców, może spowodować, że do naszego organizmu dostaną się bakterie z grupy Salmonella. Są one niebezpieczne zwłaszcza dla dzieci i mogą doprowadzić do odwodnienia.

Jedzenie owoców prosto z krzaka sprawia, że wzrasta ryzyko zakażenia się toksokaroza, tasiemcem czy toksoplazmozą. Chcąc uniknąć tego zagrożenia, należy dokładnie wymyć ręce oraz owoce, zanim je spożyjemy.

Zobacz też:

Z wygody popełniasz ten błąd na stacji benzynowej? Dużo ryzykujesz

Nasącz tym ręcznik papierowy i umieść pod uszczelką. Zapomnisz o brzydkim zapachu z pralki

To najzdrowsza przyprawa świata. We Włoszech jest w każdym daniu, w Polsce mało popularna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie