Trwa sezon na truskawki. Te osoby nie powinny ich jednak jeść
Na targowiskach możemy już kupić pierwsze polskie truskawki. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale i zawierają wiele cennych witamin, dzięki czemu mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Jednak nie każdy może korzystać z dobrodziejstw tych owoców, ponieważ są przypadki, w których truskawki mogłyby zaszkodzić. Sprawdź, kto nie powinien jeść tych owoców lub kto musi je ograniczać.
Truskawki nieodłącznie kojarzą nam się ze smakiem lata. Jednak oprócz walorów smakowych, mają one również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Mimo to nie każdy powinien się nimi zajadać, ponieważ niektórym mogłyby one zaszkodzić i niekorzystnie wpłynąć na ich organizm. Podpowiadamy, kto powinien unikać truskawek.
Już w maju możemy cieszyć się pierwszymi polskimi truskawkami. Z racji, że sezon na te owoce jest krótki, w tym czasie chętnie się nimi delektujemy. Jednak ze względu na ich właściwości, warto sięgać po nie cały rok, jedząc je również w formie mrożonej.
Są one prawdziwą bombą witaminową, ponieważ zawierają m.in. witaminy z grupy A, które wspomagają budowę tkanki kostnej oraz wspierają wzrok, a także produkcję hormonów w naszym organizmie. Co więcej, truskawki obfitują w witaminę C i B, które odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego i chronią nas przed wolnymi rodnikami, tym samym minimalizując uszkodzenia komórek.
Dodatkowo zawarta w truskawce witamina C obniża ciśnienie i reguluje stężenie glukozy we krwi. Warto również wspomnieć, że owoce te są źródłem pektyny, czyli rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga układ trawienny, a dodatkowo zwiększa sytość. Oprócz tego truskawki zawierają bromelinę, dzięki czemu pomagają pozbyć się nadmiaru wody w organizmie i wspierają walkę z cellulitem.
Czytaj również: Gdzie wyrzucać torby po pieczywie w supermarketu? Większość osób ma z tym problem
Jednak pomimo wielu korzyści, jakie niesie spożywanie truskawek, niektórzy muszą ich unikać, ponieważ pewne substancje zawarte w owocach, mogłyby im zaszkodzić. Przede wszystkim warto zweryfikować, czy spożywanie ich nie osłabia lub nie niweluje działania branych przez nas leków.
Oczywiście truskawek nie powinni spożywać alergicy. Dodatkowo w owocach znajduje się m.in. kwas szczawiowy, który występuje także w rabarbarze i nie jest on wskazany dla osób, cierpiących na kamicę nerkową. Oprócz tego truskawek powinny unikać osoby, które przyjmują leki zakrzepowe, ponieważ owoce zawierają witaminę K, wpływającą na krzepliwość krwi.
Mało kto wie, ale również aspiryna czy leki przeciwpłytkowe oraz niesteroidowe leki przeciwzapalne, nie powinny być łączone z truskawkami, ponieważ mogłoby to wywołać niepożądane działanie. Owoc ten także nie jest zalecany osobom z zespołem jelita drażliwego oraz ze względu na właściwości obniżające ciśnienie, truskawki powinny ograniczać osoby z niskim ciśnieniem tętniczym.
Zobacz też:
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko
Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju
"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają