Reklama
Reklama

To najzdrowsze jajka. Poprawiają odporność i wzmacniają serce

Te jajka wyglądem różnią się nieco od kurzych jaj. W dodatku cechują się delikatnym smakiem i bogactwem właściwości zdrowotnych. Jajka przepiórcze, bo to właśnie o nich mowa, to wciąż niedoceniany skarb, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Przekonaj się, dlaczego warto po nie sięgać regularnie, zwłaszcza że ich cena niewiele różni się od ceny kurzych jaj.

Przepiórka to niewielki ptak należący do rodzin kurowatych, od którego pochodzą niezwykle zdrowe jajka przepiórcze. To lepsza alternatywa dla kurzych jaj, po którą powinni sięgać w szczególności seniorzy oraz dzieci. Coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć uroczo wyglądające, malutkie przepiórcze jaja, jednak wciąż nie są one chętnie kupowane. A szkoda, ponieważ niosą ze sobą wiele dobrego.  

Jajka przepiórcze — co wiadomo na temat tych najzdrowszych jaj?  

Jajka przepiórcze to prawdziwa perełka, o której mówi się zdecydowanie za mało, patrząc na to jak wiele prozdrowotnych właściwości posiadają. W porównaniu do kurzych jaj, składników odżywczych posiadają zdecydowanie więcej. Mowa tu między innymi o licznych witaminach, takich jak A, D, E, K, a także witaminy z grupy B, w tym rzadką witaminę B12, która jest niezwykle ważna dla produkcji czerwonych krwinek.  

Ponadto te malutkie jajka bogate są w długą listę cennych minerałów. Wśród nich wymienia się cynk wpływający na kondycję włosów, kości, a także odporność. To również wartościowe źródło magnezu, manganu, potasu, wapnia, fosforu, selenu czy miedzi, która zdecydowanie ułatwia przyswajania żelaza.  

Dodatkowo jaja przepiórcze charakteryzują się dużą ilością wysokiej jakości białka. Jest go więcej aniżeli w jajach kurzych. Białko jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji komórek, ale nie jest również bez znaczenia w kontekście wspierania układu odpornościowego. To istotne, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. 

Zobacz także: Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet

Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze? Ogrom zalet i korzyści  

Co ciekawe, jajka przepiórcze to dobry zamiennik jaj kurzych dla osób, które uczulone są na białko kurze. Doskonale sprawdzą się między innymi w wypiekach. Jaja te charakteryzują się bogatym, lecz delikatnym smakiem, który powinien niemal każdemu przypaść do gustu. To ważne, zwłaszcza że regularne sięganie po jaja kurze niesie ze sobą wiele korzyści prozdrowotnych.  

Mowa tutaj między innymi o wspomnianej już hipoalergiczności, ale także o wspomaganiu układu odpornościowego czy też układu pokarmowego. Jajka przepiórcze są łatwostrawne, co czyni je dobrym wyborem dla dzieci i seniorów. Ponadto są dobrym wyborem dla osób z problemami sercowymi, gdyż poprawiają poziom tego “dobrego cholesterolu". Poprzez swój bogaty skład wzmacniają także układ krwionośny.  

Może cię zainteresować: Co ile godzin jeść kolejne posiłki? Dietetyk wyjaśnia

Co zrobić z jajek przepiórczych? Dobry zamiennik kurzych jaj

Jajka przepiórcze, podobnie jak jajka kurze, cechują się dużą uniwersalnością w kuchni. Można je gotować, piec czy też smażyć. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do zup i sałatek. Poprzez swój drobny wygląd, stanowią również dobrą dekorację. 

W łatwy sposób można je włączyć do swojego jadłospisu jako dodatek na kanapkę w postaci ugotowanych na twardo jajek lub jako pasta jajeczna. To bezpieczny i zdrowy wybór, po który powinno się coraz częściej sięgać. Jeszcze do niedawna jajka przepiórcze traktowane były jako rarytas, teraz ich cena niewiele różni się od ceny kurzych jaj, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety.  

Zobacz też:

Gdzie wyrzucać zużyte soczewki kontaktowe? Jeden kontener nie wystarczy

Wzmacnia odporność i pomaga w przeziębieniu lepiej niż mleko z czosnkiem i miodem. Do tego dobrze smakuje

​Nie rzucaj się na promocje bez planu. Sprawdź, co warto kupić na Black Friday, by nie żałować

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie